Felvételek az óriás tőrösdarázsról a József-hegyen

 

altAz óriás tőrösdarázs (Megascolia maculata) Európa legnagyobb darazsa. Minthogy elsősorban Európa déli részein fordul elő, hazánkban védettséget élvez, s a Wikipédia szócikke szerint az eszmei értéke 50.000 Ft.

A többi tőrösdarázshoz hasonlóan magányos rovar ez is. Fészket sem épít, de azért gondoskodik az ivadékairól. A nőstény bizonyos nagyobb bogarak – elsősorban orrszarvúbogár és nagy szarvasbogár, továbbá bizonyos cserebogarak – lárváit (pajorjait) kutatja fel a korhadékban, ill. a földben. Ha talál egy megfelelő „gazdát”, akkor azt egy jól irányzott fullánkdöféssel megbénítja, és elhelyez rajta egy tojást. A tojásból kibúvó lárva először kívülről, majd belülről fogyasztgatja a pajort, s végül az elpusztult gazdában bebábozódik.

Egyébként a tőrösdarazsak békés állatok, nem támadják meg az embert, sőt békében megvannak a gazda kifejlett alakjával (a bogárral)  is.

Ez a darázsóriás Törökbálinton is előfordul. A Flickr-albumomban megtekinthető nőstény példányt például a József-hegy ritkán használt dűlőútja mentén fényképeztem le 2014. júliusában. Onnan lehet tudni, hogy nőstény, hogy sárga színű a feje, mert a hímé fekete vagy legalább fekete rajzolatos.

Érdemes megnézni az alábbi képrészletet, mely a rovar hátsó lábát mutatja a szárny közelében. Mintha sáros lenne.

alt

A sárfolt annak a jele lehet, hogy ez a nőstény utoljára cserebogárpajort talált az ivadékának. A cserebogárpajor ugyanis a földben él, nem korhadékban.

Ugyanerről a példányról egy YouTube videót is készítettem, melyen egy apró méhecske zaklatja az egyik szamárkenyérről a másikra vándorló darazsat.

Hivatkozások

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=rDfcJKVozW0
Flickr-album: https://www.flickr.com/photos/nagysandor/sets/72157647552728759/
Wikipédia: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%93ri%C3%A1s_t%C5%91r%C3%B6sdar%C3%A1zs

Eseménynaptár

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Jelezze, ha ilyet lát!

Csak tagjainknak

Cikkek keresése

Törökbálint interaktív térképe

Online növényhatározó

Törökbálint hivatalos honlapja


2017 tavasz-nyár: kirándulások
2017 tavasz-nyár: nomád tábor
2017 tavasz-nyár: biciklis kirándulások
2017 tavasz-nyár: bio majális
2017 tavasz-nyár: veszélyeshulladék gyűjtés
2017 tavasz-nyár: falocsolás
2017 tavasz-nyár: erdőtakarítás
Prev Next