Magasan a kétharmad fölött

70-80%-ban elutasítják a törökbálintiak a település lakosságszám-növekedését,

annak minden megnyilvánulási formájában !!!

A Kerekdomb Egyesület kérdőívét 626-an töltötték ki. Az eredmények elemzése (lásd lentebb!) hasonló képet mutat, mint a Flóra kempingről szóló véleményalkotás esetében. Ott is, itt is 70-80% körül utasítják el a válaszolók a beépítéseket, a lakosság növekedését.
Elutasítják az üdülőterületek átminősítését is 63%-ban. Ez a legenyhébb elutasítás, de még ez is közel van a 2/3-hoz! Tanulságos, hogy a sport és intézményi területek lakóvá változtatását kiemelkedően nagy arányban: 86%-ban ellenzik. Kiemelkedő az ellenállás, a leghevesebben, 95%-os elsöprő többséggel utasítják el a válaszadók az erdőnek kijelölt területek mezőgazdasági vagy lakóterületté átminősítését, ami a Fácán utcában másként a Levendulásban történik. Nem véletlen.
Az az érvelés, hogy a választók bizalmat szavaztak 16 képviselőknek, innentől bízzuk rájuk a döntéseket, ez a képviseleti demokrácia megcsúfolása. Ha nyilvánvaló a többségi akarat, akkor a képviselőknek kötelességük döntéseikben figyelembe venni a választók véleményét! A válaszok pedig egyértelmű többséget mutatnak. Homokba dughatják a fejüket képviselőink, kereshetnek kifogásokat, de ilyen egyértelmű üzenettel szemben ez teljesen értelmetlen.
A kérdőív eredménye reális. 20 éve világos a Kerekdomb Egyesület álláspontja a településfejlesztés kérdésében. Ez természetesen kiolvasható a kérdőívből. Nem is törekedtünk értékrendünk palástolására. De minden kérdésnél megfogalmaztuk a másik oldal véleményét, és aki azt akarta megjelölni, megtalálta a saját válaszát. Aki nem feltételez annyit a törökbálintiakról, hogy képesek a tisztán megfogalmazott válaszok közül kiválasztani a véleményüknek megfelelőt, az nagyon lenézi az itt élő embereket!
Meg kell érteniük a döntéshozóknak, hogy a Törökbálinton élők túlnyomó többsége nem akarja, hogy a jelenleg meglévő építési jogokat növeljék. Nem akarják a törökbálintiak, hogy több ezerrel tovább növekedjen a lakosság. Ez néhány tíz, néhány száz tulajdonos és fejlesztő rövid távú érdeke, amit ha kiszolgál a helyi politikus garnitúra, akkor a lakosság szándéka ellenére cselekszik. A növekedés visszafordíthatatlan negatív következményeit hosszú távon ugyanis a teljes lakosság fogja viselni. Azon lakosok ezrei, akiknek semmi hasznot nem fog hozni, ha további ezrekkel nő a lakosság lélekszáma, és 16-18-20 ezer ember fog élni Törökbálinton.
Köszönjük mindenkinek, aki időt szakított rá, és megosztotta velünk véleményét kedves településünk jövőjéről!

Fernengel András
a Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület elnöke

A kérdőív részletes elemzését elolvashatja ITT.

Eseménynaptár

FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS Feed

Jelezze, ha ilyet lát!

Csak tagjainknak

Cikkek keresése

Törökbálint interaktív térképe

Online növényhatározó

Törökbálint hivatalos honlapja


2017 tavasz-nyár: kirándulások
2017 tavasz-nyár: nomád tábor
2017 tavasz-nyár: biciklis kirándulások
2017 tavasz-nyár: bio majális
2017 tavasz-nyár: veszélyeshulladék gyűjtés
2017 tavasz-nyár: falocsolás
2017 tavasz-nyár: erdőtakarítás
Prev Next