közönséges nünüke

Április-májusban találkozhatunk réteken-ritkásabb erdőkben a kifejlett, rövidke szárnyfedőjük miatt röpülésre képtelen nünükékkel. A hímek kevésbé feltűnőek, de a nőstények azonnal szemet szúrnak, ahogy petéktől hatalmasra duzzadt potrohuktól lomhán haladnak a fűben. Nagyon puha a kitinpáncéljuk, ezért a testfolyadékaikban mindenhol egy csípős, sárgás folyadékot termelnek. Ha megfogjuk őket, ezt kieresztik testükből.  A benne található kantaridin érzékenyebb bőrön hólyagot okoz, ezért is sorolják őket a hólyaghúzó bogarak közé.
A nünüke petéjéből sok lépésen keresztül alakul ki a kifejlett bogár. Ez az út meglehetősen kalandos és veszélyes, úgy is hívják ezeket a bogarakat, hogy túlátalakulók, mert sokféle lárvaalakjuk van addig, míg végül kialakul a kifejlett bogár.
A nőstény egy kis lyukat ás a talajba, abba rakja le a sokezer petét. A petékből kikelő, lábaikon három karmot viselő aprócska, kb. 2 mm-es lárvák felmásznak a közelben levő virágokra, hogy ott várják köztes gazdáikat, a virágot meglátogató különféle méheket.

Minden nünükefaj csak egy méhfajjal van ilyen kapcsolatban.Ha megérkezik a megfelelő méh, a szőrzetébe belekapaszkodik a lárva és beviteti magát a kaptárba. Ez az utazás nem veszélytelen: ha a lárva rossz fajta méhet választ, akkor elpusztul. A méh fészkében a háromkarmú lárva belepottyan egy olyan lépsejtbe, amiben méhlárva is van. Itt apránként megeszi a méhlárvát, majd átalakul egy másik lárva alakká, ami vak és mézet eszik. Ha eleget evett, akkor elhagyja a méheket, újra átalakul, elveszti a lábait, már nem táplálkozik többet, ezért csökevényes szájszerve lesz. Ez a lárva éli át a telet és tavasszal egy újabb (azaz a negyedik fajta ) lárvává alakul, ami bebábozódik. Sokakat foglalkoztatott az, hogy miért alakul ennyiféle lárvaalak: a tudósok ezt azzal magyarázzák, hogy a különféle lárvák különféle táplálékokra specializálódtak, úgy is nevezik sokszor ezeket az alakokat, hogy falólárvák. A bábból kel aztán ki a kifejlett bogár, amely rövid, mindössze pár hétig tartó élete során növényekkel táplálkozik.
Régebben  a nünükékből és rokonaikból, a kőrisbogarakból, szerelmi bájitalt készítettek, sőt a gyógyszeripar is felhasználja a kantaridint, de házilagos használata erősen mérgező hatása miatt semmiképpen nem ajánlott.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?