Tapasztalatok a Belső-tóról

A tavaly átadott Belső-tó a város talán legnépszerűbb szabadtéri beruházása, már megnyitása előtt óriási érdeklődés mutatkozott iránta, közkedveltsége töretlen. Az alábbiakban sorra veszem a tóval kapcsolatos tapasztalatokat, mely – ne feledjük – más a látogatóknak és más az ottlakóknak, és ezen belül is különböző egyéni érzékenységek vannak.

Fekvése: rendkívül látványos, egy „katlan” közepén egy vízfelület mágnesként tudja vonzani az embert. Az Árpád utca felől az erdő ad hátteret, míg a másik oldalról a Tükörhegy dombja tud szép látványt nyújtani.

Kialakítás: izgalmas tóforma, változatos tér, híddal, stéggel, íves tóparttal, domboldallal, beömlő patakkal. A szabadtéri bútorok is ízléses darabok, hamar kedvencük lett a napozni vágyóknak, egyedül a telefonfülke nem harmonizál a környezetével, bár az ötlet jó.

Élővilág: az élővilág gazdagabb és zavartalanabb volt itt a tó kialakítása előtt, az viszont tény, hogy a hely egyben patkányok otthona is volt, így a terület rendezése a lakosság nagy részének pozitív. Korábban látni lehetett erre sétáló rókát, a nádasban pedig a mocsári teknőst. A nyílt vízfelület most vadkacsáknak, kócsagoknak, szürke gémnek és egy hattyúpárnak is vonzó lett, melyek társasága néha a futóknak dobja fel a reggeli kocogását. A tóba ponty, süllő, sügér és húsz tő tavirózsa lett telepítve, a stég köré egyéb növények, a „nádfoltok” – melyek az eredeti élőhely emlékei – is szépen megeredtek.

Forgalom: megnövekedett, emiatt a tó az itt élők jó részének életminőség-romlást jelent. Ahhoz, hogy ezt értsük, érteni kell, hogy már eleve terhelt az Árpád utca, elsősorban az itt működő Ford Szerviz miatt, mely nagy forgalmat bonyolít: naponta többször érkezik az alkatrész-szállító, szerelés után a próbakörök, az ötfős személyzet napi többszöri érkezése/indulása, néha az autómentő-kamion, a leadott/elvitt autók, a gyorsjavításra beugrók stb. Továbbá van az utcában óvoda, bölcsőde, melyekhez szabálytalan átmenő-forgalom zajlik, illetve röplabdapálya és ezekhez adódik hozzá az a forgalom, amit a tó jelent, jellemzően pont akkor, amikor végre a lakosok pihenhetnének. Az érkező-, ki-be parkoló autók, a folyamatos ajtócsapkodás, vagy a népszerűsége miatt erre kanyarodó, menőző kocsik jelentik a legnagyobb terhet az itt élőknek. A tó környéke lakó-pihenő övezetnek lett kijelölve, ami azt jelenti, hogy csak az ott lakók és vendégeik hajthatnak be, a kresz részletesen előírja, hogy rajtuk kívül még kik (posta, kukásautó stb.), és aki behajt, azoknak is csak a kijelölt parkolóhelyen szabad parkolni. Tehát a tóhoz látogatók járművei, a Ford Szerviz sokszor idegen településekről fogadott autói mind szabálytalanul közlekednek, amikor a tó körüli utcákba behajtanak, és szabálytalanul is parkolnak, amikor nem a kijejölt parkolóhelyen állnak – ami viszont sehol nincs. Az autós látogatók tehát bármikor bírságolhatók. Az Önkormányzat a behajtás/parkolás rendezetlenségével szabálytalan forgalmi helyzetekbe kényszeríti a látogatókat. A környék lakói nagyon elégedetlenek, a helyzet megoldásért kiállt.

Levegő: a környék levegője romlott a tó megépítése óta, mivel a sok fa, a nádas, ami a park helyén volt felfogta a Géza fejedelem felől érkező szén-monoxidot. Bár kifejezett szándék volt, hogy a főútról is lehessen látni a tavat, ez azonban csak az autósoknak érdekük – akinek amúgy is az utat kéne nézniük –, a főút és a park közé sűrű növénysávot tennék, hiszen a parkba, mint „természetközeli helyre” látogatók – akár az óvodáscsoportok – közvetlenül kapják a főút rossz levegőjét, zaját és látványát. A levegőt rontja továbbá a Ford Szerviznél néha az utcán, udvaron hosszasan járatott motornál lefuttatott autódiagnosztika vagy néha a hibás autóik hatalmas károsanyag-tartalmú füstfelhői és a tóhoz érkező olyan látogatók, akik akár egy órán keresztül járó motornál (fűtés/klíma) az autóban élvezik a tó látványát, beszélgetnek, telefonoznak. Ez is nagyon megterhelő az itt lakóknak.

Parkolás:  a város talán leghosszabb parkolója az Árpád utca. A legnagyobb és legérthetetlenebb hiányossága a tónak az, hogy nem épült hozzá parkoló, így a megnövekedett forgalom autói a környező utcákban, főleg az Árpád utcában keresnek helyeket – szabálytalanul. Hogy ez mekkora probléma, ahhoz érteni kell, hogy ez egy eleve terhelt terület parkolás szempontjából. A Ford Szerviz néha beláthatatlanul hosszú autósora eleve nagy terhelést jelent (nem csak a parkolóhelyek szempontjából, de vizuálisan is). A tónál lényegben egyetlen hely van (az utca felénél), ahol elfér kb. 8 autó, de oda is a Ford Szervíz pakol rendszeresen kocsikat – a tólátogatók elől véve el így a helyeket. A Szerviz nem az egyetlen probléma, az Árpád utca 31. alatt működő „munkásszállás” céges kisteherautói hétköznap esténként az utca legszűkebb részén, jobb híján a járdát teljesen elfoglalva parkolnak. És mindehhez jön még a tóhoz parkolni vágyók – sokszor a lakosoknak nem marad hely. Érthetetlen, hogy egy ekkora létesítmény, mint ez a park, ahol szabadtéri edzőpálya és röplabdapálya is van – nem rendelkezik parkolóval, arra kényszerítve a látogatókat, hogy szabálytalan, akár balesetveszélyes módon kelljen megállniuk: közvetlen a forgalmas utcára nyitva az ajtót, ami gyerekkel, kutyával nem mindig könnyű – és veszélyes is.

Zaj: A forgalom által generált zaj magától értetődő, ehhez adódik még a melegebb estéken a parkban lazázó tinédzserek bulizása, ami sokszor teli torokból ordított ordenáré szavakat jelent. Ez az itt élőknek megterhelő, a Polgárőrök értesítése is előfordult már ilyen esetekben. Minden zaj felerősödik, mivel a víz és a katlanforma vezeti a hangot. A Ford Szerviz nappal sokszor hallható légkulcsai szintén hozzáadnak a tó körüli zajszinthez.

Tisztaság: sokak örülnek, hogy a terület rendezésre került, és dícsérik, elismerik a Városgondnokság munkáját, akik folyamatosan karbantartják a területet, a vízminőséget monitorozzák. Sikerként könyvelhető el, hogy az érzékenyebb halfajták is megmaradtak. A fiatal fák locsolása folyamatos volt, a zsákos locsolási mód bevált, az elpusztultakat hamar pótolják, látszik, hogy a helynek van gazdája. A környékbelieket bosszantja, hogy a tó körül több lett a szemét, a kutyaürülék sokszor nem kerül összeszedésre, se a parkban, se az utcákban. Jó páran szívesen látnának több szemetest a parkban, főleg a padok mellé vagy középre, hogy ne kelljen hosszasan sétálni az összeszedett kutyakakival vagy a szeméttel. Gyüjtőzacskó-felvevő helyre is igénye van a kutyásoknak. A kutyák és gyerekek „együttélése” a parkban csak akkor lenne megnyugtató, ha az állatok mindig pórázon vannak és nem marad utánuk semmi a fűben, amibe a gyerekek beleléphetnek. A Ford Szerviz által a közterületen néha a talajra kifolyatott olajtócsa szintén a terület tisztasága ellen hat – ráadásul az olaj veszélyes hulladéknak minősül.

Víz: a tó építése miatt (mivel az talajvízből is táplálkozik) a magasabban felkvő Árpád utca ásott kútjaiból néhol teljesen eltűnt a víz, máshol minimálisra apadt. A kerti locsolást ebből a vízből megoldóknak anyagi többletkiadást okoz a csapbó való locsolás vagy az esővízgyűjtő-rendszer kialakítása. A tó vizének magas nitrát-tartalma valószínű az egykor házilag megoldott szennyvízelvezetés miatt van.

WC: a hely népszerűsége azt jelenti, hogy az emberek akár hosszabb időre is lejönnek: sakkparti, baráti beszélgetés, iszogatás: előbb-utóbb jön a szükség, és ez esetben nincs hova menni. Több lakos is beszámolt arról, hogy a házuk elé „székeltek”. A bokor aljába dobott használt pelenka sem ritka.

Összefoglalva: a Belső-tó egy igényesen kialakított környezet, mely összetettsége és tömegeket megmozgató mivolta miatt sok kihívás elé állítja a városvezetést. A kihívások megoldásához kitartást és alaposságot kívánok, hogy minél problémamentesebb környezet lehessen a látogatóknak és az ittlakóknak ez a szép park.

Starzyński Zsolt