Ültetéstől locsolásig

Az őszi faültetés rendszeresen a télbe csúszik. Ennek az az egyszerű oka, hogy a meleg, hosszú őszi időjárás miatt a fák későn dobják el lombjukat. A faiskolákban pedig akkor indul a kitermelés, ha már nincs lomb a csemetéken. Idén is december elején jutottunk hozzá a fiatal fákhoz. Holló Zsuzsanna főkertész és munkatársa, Lengyel Tímea intézték a beszerzést, a városgondnokság munkatársai szállították Törökbálintra és az ültetés helyszíneire a csemetéket és ásták ki bobcat-tel az ültetőgödröket, ahol odafértek a géppel, a Kerekdomb Egyesület tagjai pedig öntöző csővel és karóval elültették a cca 40 fácskát. Törökbálint 16 helyszínén telepítettük a fákat.

Egy krónikus helyszínt is sikerült beültetnünk: a Munkácsy utca elején a Bartók Béla utcával szemben az elmúlt 10 évben legalább 5 fánk tört ki röviddel a telepítése után… Most kamerával védve próbáljuk kiegészíteni a szép hárs-gesztenye fasort. Még él!

Az egy újdonság még, hogy három vihar által kitört fánkat is kiemeltük és átültettük szanatóriumba, ahol megpróbáljuk türelemmel, mégiscsak felnevelni a sérülteket.

Meg is metszettük a csemetéket januárban. A metszést sokan úgy látják, hogy megcsonkítjuk a fákat, de valójában ez életmentő beavatkozás átültetéskor. A kiemelt fák elveszítik gyökérzetük 70-90%-át. Ahhoz, hogy kibírják az átültetést, a lombozatuk jelentős részétől is meg kell válniuk, különben a kirobbanó rügyekből előbújó levelek kiszárítják saját növényüket. A metszés tartja meg a szükséges egyensúlyt a levelek és a gyökerek között. Na ezzel is elkészültünk!

Már nem csak a fák, de én is nagyon várom a tavaszi hónapokat, amikor kizöldül újra a természet, tányérozhatunk és elkezdhetjük a locsolás szervezését.

Kapcsolódó