A Hosszúréti patak védetté nyilvánítása

Egyesületünk kezdeményezte a Hosszúréti patak felső szakaszának védetté nyilvánítását. Hosszú előkészítő megbeszélések zajlottak a környezetvédelmi szakemberekkel és a polgármester úrral a kérdésben. Ezek alapján Starzynski Zsolt és Klammeck Márti megfogalmazták és beadták a kérvényt. A levelet itt olvashatják. Reméljük sikerrel járunk, és a patak ezen szakasza természetvédelmi oltalom alá kerülhet. 

Törökbálint Polgármesteri Hivatal
Törökbálint, Munkácsy Mihály u.79.

Turai István
polgármester úr
részére

 

Tárgy: Szándéknyilatkozat a Hosszúréti patak felső szakaszának védetté nyilvánításához

Tisztelt Polgármester Úr!

A Kerekdomb Környezetvédő Egyesület ezúton kezdeményezi a Hosszúréti patak felső szakaszának védetté nyilvánítását és ehhez kérjük Polgármester Úr szíves segítségét.


Indoklás: A Hosszúréti patak egykori állami gazdaság területén eredő (a Cora áruház mögötti) szakasza megítélésünk szerint a természet szempontjából nagyon értékes terület. Ez az utolsó igazán érintetlen vizes élőhely Törökbálint környékén, nagyon gazdag növény és állatvilággal, egy gyönyörű, körülbelül százéves fűzfaligettel és nem utolsósorban egy olyan patakszakasszal, ahol tiszta víz folyik, hiszen még nem éri el a patak a települést, így az nincs kitéve kommunális szennyezésnek. Szeretnénk, ha a pataknak ezen szakaszát és a mellette húzódó – mára már természetesen kialakult – sávot (lásd: melléklet térkép) sikerülne mai, érintetlen állapotában megőrizni és ezért védetté nyilváníttatni Törökbálint jövő generációi számára is.

 

A terület: Hosszában: a Hanglemez-stúdiót és a volt Állami Gazdaság épületeit összekötő út-tól az MO-ás autópályáig. Szélességében: a patak mellett természetes módon kialakult és a jelenlegi utakkal szegélyezett sáv, melyet a térképen jelöltünk. Tisztában vagyunk vele, hogy egyeztetés folyik egy esetleges horgásztó kialakításáról, mely az általunk megjelölt terület alsó szakaszán helyezkedne el. A két „objektum” – úgy gondoljuk – nem sérti egymást, ha amennyiben a Tó megvalósul, a Patak felső (az Idamajorba vezető úttal kezdődő) szakasza továbbra is érintetlen marad.

 

A folyamat: A szóban forgó terület leírását tételesen felsorolt helyrajzi számaival és tulajdonjogi viszonyaival meg kell küldeni a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának, akik ez alapján megállapítják a terület védettségi indokoltságát és annak javasolt fokozatát. Amennyiben a védettséget indokoltnak tartják és a szakvélemény elkészül, a javaslatot Törökbálint Város Önkormányzata és annak Környezetvédelmi Bizottsága elé szeretnénk terjeszteni és egyben a területet kicsit bemutatni. Amennyiben a Képviselő Testület támogatásra méltónak találja a kezdeményezést, a további hivatalos teendők a Város jegyzőjének hatáskörébe tartoznak, aki a hatóságokkal egyeztet és a kezelési terv elkészülését és egyéb ezzel kapcsolatos teendőket intéz. A Kerekdomb Környezetvédő Egyesület, csakúgy mint a szintén helyi védettséget élvező törökbálinti erdő kapcsán is, – erejéhez mérten – szívesen vállal feladatot a remélhetőleg megvalósuló védett terület kezelésében illetve bármely, a megvalósulással kapcsolatos ügy intézésében.

 

Bízunk benne, hogy a Hosszúréti pataknak, mint Törökbálint természeti kincsének megóvásában és annak védetté nyilvánításában számíthatunk szíves együttműködésükre. Kérjük, készítsék el a szóban forgó helyrajzi számok és tulajdonjogi viszonyok tételes dokumentációját és küldjék meg azt a Kerekdomb Környezetvédő Egyesület címére (2045 Törökbálint, Kápolna utca 10.), hogy azt a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak elő tudjuk terjeszteni véleményezésre. Majd visszajuttassuk Önöknek a meglévő anyagokat.

Köszönettel, üdvözlettel:

 

Fernengel András

elnök
Kerekdomb Egyesület

 

Klammeck Márta

Projektfelelős

„Hosszúréti patak”
Kerekdomb Egyesület

 

Starzyński Zsolt

Projektfelelős

„Hosszúréti patak”
Kerekdomb Egyesület

 

 Törökbálint, 2010. július 10.

 Készült három példányban:

 Törökbálint Város Polgármesterének

  1. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság Elnökének
  2. és az Iktató részére.

 

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?