A helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata

20/2004.(IV.16.) rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, valamint a település tisztaságáról

Törökbálint Nagyközség Önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV törvény 16.§ (1) bekezdésében, valamint az 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) és a 48.§ (3) bek. b.) pontjában kapott felhatalmazás alapján a környezet védelme érdekében, a környezetvédelmi feladatok megoldása, a környezet rendjének és tisztaságának kialakítása, a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében, a helyi körülményeket figyelembe véve az alábbi rendeletet alkotja:

 

I. FEJEZET

 

Általános rendelkezések

 

1. §

A rendelet célja

 

A rendelet célja a Törökbálint közigazgatási területén élők és a környezet harmonikus kapcsolatának kialakítása, a környezet egészének, valamint elemeinek és folyamatainak összehangolt védelme.

2. §

 

A rendelet hatálya

 

A rendelet hatálya kiterjed a Törökbálint közigazgatási területén a környezetet igénybe vevő, terhelő, veszélyeztető, illetőleg szennyező (a továbbiakban: környezethasználó) természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre.

 

3. §

Fogalom-meghatározások

 

(1)   E rendelet alkalmazásában

 

a)      Köztisztasággal összefüggő tevékenység: az egyes ingatlanok – ezen belül különösen a lakóépületek és az emberi tartózkodásra (üdülés, pihenés. szállás, stb. céljára) szolgáló más épületek, továbbá a nem lakás céljára szolgáló más helyiségek és a hozzájuk tartozó területek -, valamint a közterületek tisztántartása.

b)      Közterületek: az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott – belterületi és külterületi földrészlet (közút, járda, tér, közpark)-, továbbá a község közhasználatú zöldterülete.

c)      Települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenység: a települési szilárd hulladék kezelése, ártalmatlanítása és hasznosítása.

d)      Települési szilárd hulladék: a háztartási hulladék, közterületi hulladék, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék.

e)      Köztisztasági szolgáltatás: megbízás ill. megrendelés alapján a köztér tisztántartása, a települési szilárd hulladék kezelése.

f)        Tisztántartás: az egyes ingatlanok és közterületek rendszeres megtisztítása, hó- és síkosság-mentesítése, illetőleg pormentesítése, zöldterület gondozása, szemét eltávolítása.

g)      Kezelés: a települési szilárd hulladék összegyűjtése, átmeneti tárolása, és a kijelölt lerakóhelyre való elszállítása.

h)      Tárolás: a települési szilárd hulladéknak a kijelölt lerakóhelyen, illetőleg létesítményben történő – hasznosítás nélküli – elhelyezése.

i)        Közhasználatú zöldterület: a község belterületén levő minden közterületnek minősülő közpark; pihenésre, szórakozásra, testedzésre is szolgáló véderdő; lakó ill. üdülőépületek elhelyezésére szolgáló tömbtelek közkert (játszó-, pihenőkert, stb.) céljára kialakított része, ha az épület tulajdonosa nem azonos a közkert tulajdonosával (kezelőjével), és annak fenntartásáról önkormányzati szerv gondoskodik; továbbá a közutat, járdát szegélyező illetőleg a közút forgalmát irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterület.

 

(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon túl e rendelet alkalmazásában az 1995. évi LIII. törvény 4.§ -ban meghatározott alapfogalmakat kell figyelembe venni.

 

4. §

E rendeletet kell alkalmazni

a)      a települési szilárd hulladékokkal, a háztartási hulladékokkal, azok kezelésével és ártalmatlanításával, a közterületek tisztántartásával, a köztisztasági szolgáltatásokkal összefüggő tevékenységre, továbbá

b)      a közterületek rendjével, a környezet tisztaságával kapcsolatos tevékenységekre (csapadékvíz elvezetés, zöldterület-gazdálkodás, zöldterület fenntartása és karbantartása, az egyes ingatlanok tisztántartása  stb.),

c)      a káros környezeti hatások települési feladataira,

d)      az avar és kerti hulladék égetés által történő megsemmisítésére.

 

II. fejezet

Köztisztasági feladatok

5. §

Az ingatlanok és közterületek tisztántartása

 

(1) Az egyes ingatlanok tisztántartásáról

Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, vagy ha erre más jogszabály illetőleg a  tulajdonossal kötött megállapodás kötelezi, használója (haszonélvező, bérlő, szívességi használó, albérlő) köteles gondoskodni (a továbbiakban tulajdonos).

 

(2) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni:

 

a)      a ház vagy telek előtti járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének

gondozásáról, tisztántartásáról, a járdaszakasz hó- és síkosság

mentesítéséről;

b)   a ház vagy telek előtti belterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartásáról – kivéve a hó és síkosság-mentesítést -, kaszálásáról a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról;

c)  továbbá a rendszeres rovar- és rágcsálóirtásról;

d) az ingatlanról a gyalogjárda és az út fölé hajló ágak nyeséséről.

 

(3) Intézmény, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi üzlethelyiségek és más elárusítóhelyek esetében a (2) bekezdésben felsorolt feladatok elvégzése, illetőleg az arról való gondoskodás mind nyitvatartási időben, mind azon túl a használó illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.

 

(4) A (2),(3) bekezdésekben felsorolt feladatokat úgy kell elvégezni, hogy a járda vagy útburkolat ne rongálódjon, továbbá a terepszint ne változzon.

 

(5) A gondozatlan járdaszakasz vagy nyílt árok tisztítását az önkormányzat az ingatlan tulajdonosa költségére elvégeztetheti.

Az önkormányzat köteles az árkok tisztításából származó földet a bejelentéstől számított 5 munkanapon belül elszállíttatni.

 

(6) A csapadékvíz elvezető árkokat betömni, a víz elfolyását megakadályozni tilos.     Csapadékvíz elvezető árok befedését kizárólag építési előírásoknak megfelelően lehet elvégezni építési hatóság engedélye alapján.

 

(7) A csapadékvíz-elvezető árokba szennyvizet, mosogató- és fürdővizet kiereszteni szigorúan tilos.

 

(8) Az egyes ingatlanon keletkező szennyvizet kizárólag csak építési engedéllyel épített zárt szennyvíztárolóba, derítőbe illetőleg közcsatornába lehet elhelyezni.

6. §

 

(1) A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények esetében

 

a)      a belterületen levő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füves területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,

b)      a külterületen és a belterületen levő autóbusz –megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.

7. §

(1) A szervezett lomtalanítás eseteit kivéve közterületen szemetet, hulladékot csak erre a célra rendszeresített és felállított tartályban szabad elhelyezni.

 

(2) A szeméttartók kihelyezése és rendszeres ürítése az önkormányzat feladata a (3) bekezdés kivételével.

 

(3) Az üzletek, vendéglátóhelyek, elárusítóhelyek előtt az üzemeltető köteles szemétgyűjtő tartályt elhelyezni, környezetét tisztántartani.

 

8. §

 

(1) Az egyes ingatlanok tulajdonosának feladata az ingatlanokkal kapcsolatban:

 

a)      A Törökbálint közigazgatási területén lévő ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek az ingatlanukat megművelni, illetve rendben tartani, gyomtól -különösen az allergiás megbetegedéseket okozó allergén gyomnövényektől, gaztól, szeméttől, gondozatlan bokortól megtisztítani.

b)      A Törökbálint közigazgatási területén levő intézmények, vállalatok, kereskedelmi egységek vendéglátó-ipari és szolgáltató létesítmények külső és belső nagytakarítását, a környezet rendezését az üzemeltetők kötelesek minden év április 30.napjáig elvégezni, rendben tartásukról pedig folyamatosan gondoskodni.

Kötelesek továbbá a homlokzat, az épület szerkezeti egységeinek (előtető, portál, ernyőszerkezet, cégtábla, stb.) folyamatos, jó karbantartásáról gondoskodni.

c)      Beépítetlen vagy időszakosan használt ingatlanon a tulajdonos az utca felől láthatóan táblát köteles elhelyezni, amelyen a köztisztasági kötelezettség megállapítása céljából fel kell tüntetni a feladatok ellátására kötelezett nevét és címét.

d)      A kereskedelmi, vendéglátó-ipari szolgáltató létesítmények üzemeltetői a kirakatot kötelesek tisztántartani, és a kirakatokat az üzlet profiljának megfelelő áruk bemutatására használni.

 

9. §

(1) A röplapok, szórólapok kibocsátói kötelesek a röplapok, szórólapok  szétszóródásából keletkező hulladék eltakarításáról gondoskodni.

 

(2) Hirdetményt, közleményt, plakátot, szórólapot kizárólag az erre a célra létesített

hirdetőtáblákon lehet elhelyezni, melyek eltávolítása annak kötelezettsége, akinek érdekében az elhelyezés megtörtént.

 

(3) A (2) bekezdésben felsoroltakat élő fákon, villanyoszlopon, elektromos berendezéseken, telefonfülkén, falon, kerítésen stb. elhelyezni tilos.

10. §

 

(1) Építés, bontás vagy felújítás alatt álló ingatlan és környékének folyamatos tisztántartása a kivitelező vagy építtető feladata, illetve akinek érdekkörébe tartozik a felújítás, építkezés.

 

(2) Építésnél, bontásnál, felújításnál a munkát úgy kell elvégezni, az anyagokat úgy kell tárolni, hogy abból szálló por, sár és egyéb szennyeződés ne keletkezzék.

11. §

 

(1)Az ingatlanon és közterületen keletkezett gallyakat és ágakat a Falugazda Csoport  március 15. és április 30. között, illetve október 1. és november 15. között a Polgármesteri Hivatalban történt bejelentést követően díjmentesen elszállítja.

 

(2)Belterületen az égetés tilos. A többi területen a kerti hulladék, avar égetésének időpontja: minden hét hétfői napja – abban az esetben, ha a hétfő munkaszüneti nap, akkor a soron következő munkanap – este 17 és 20 óra között, kivétel égetési tilalom elrendelése esetén. Az ettől eltérő időpontban nyílt égetés tilos, kivéve az elrendelt növényegészségügyi-növényvédelmi hatósági kötelezést, és felhívás esetét.

 

(3)Az égetést csak cselekvőképes nagykorú személy jelenlétében lehet végezni.

 

(4)A (2) bekezdésben meghatározott avar égetésén kívül egyéb a környezetre ártalmas anyagokat (műanyag, éghető települési szilárd hulladék, stb.) égetni tilos.

 

(5)A lakosság részére biztosított a szelektív hulladék gyűjtésére szolgáló hulladéktartó edények használata a kijelölt helyeken. A hulladéktartó edénybe csak azokon feltüntetett típusú hulladék helyezhető el, amelyek elszállításáról a szolgáltatást nyújtó gondoskodik.

 

A közterületek rendje

 

12. §

(1)A közterületek, sportolás céljára szolgáló területek beszennyezése, bármilyen

anyaggal való feltöltése (hamu, salak, sitt, stb.) tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében ezeken a területeken a környezetre és az emberi egészségre ártalmas szemetet, hulladékot, szennyező anyagot kiönteni, elszórni, kiengedni vagy eldobni nem szabad.

 

(2) Minden olyan munkánál, amely a közterület burkolatának felbontásával jár,

illetőleg a talaj felásását teszi szükségessé, ügyelni kell arra, hogy a közterület ne

szennyeződjék. A kivitelező a szennyeződést a munkálatok befejezését követően

azonnal köteles eltávolítani, az eredeti állapotot 24 órán belül helyreállítani.

 

(3) Közterületen gépjárművet mosni tilos.

 

13. §

(1) Szórakozóhely, vendéglátó-ipari egység, kereskedelmi üzlethelyiség, kerthelyiség és más elárusítóhely előtti járdaszakaszon és közterületen, a közterülethez közvetlenül kapcsolódó kapualjban, átjáróban szeszesital fogyasztása tilos.

 

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott tilalom nem vonatkozik a rendezvények területére, ahol ideiglenes jelleggel, engedéllyel kialakítható a szeszesital-fogyasztás helye.

 

(3) A (2) bekezdésben engedélyezett árusítás esetén a terület tisztántartását és rendezvény utáni takarítását 24 órán belül, saját költségén az köteles elvégezni vagy elvégeztetni, aki részére az engedélyt kiadták. Amennyiben e kötelezettségnek nem tesz eleget, költségére a munkát az önkormányzat végezteti el.

 

(4) A rendezvények során a közterületen a zöldfelületben (fák, bokrok stb) keletkezett rongálást, károkat a rendezvény szervezője/szervezői kötelesek 24 órán belül helyreállítani vagy a kár összegét megfizetni.

 


III. A zöldterületek fenntartása és kezelése

14. §

A község területén lévő közhasználatú parkok építéséről, felújításáról, fenntartásáról

és gondozásáról az önkormányzat gondoskodik

 

(1) Tilos a közpark területére járművel behajtani és parkolni!

 

(2) A közhasználatú és egyéb zöldterületeken a védett madarak bármilyen

eszközzel történő zavarása, a fészkek rongálása, a tojások és fiókák kiszedése,

irtása tilos. Tilos továbbá bármilyen fa, bokor megcsonkítása, a fákra plakátok

ragasztása és kiszegezése.

 

(3) Közhasználatú zöldterületekre, játszóterekre kutyát bevinni tilos.

 

IV. fejezet

 

Szabálysértési rendelkezések

15. §

(1) Szabálysértést követ el, és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható:

aki a rendelet 5.§, 6.§, 7.§, 8.§, 9.§, 10.§, 11.§, 12.§, 13.§, 14.§, -ban foglaltakat megszegi.

 

(2) Szabálysértés miatt a jegyző jár el.

 

Záró rendelkezések

 

16. §

 

(1) Jelen rendelet 2004. május 1. napján lép hatályba.

 

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a  9/1999.(IV.12.) rendelet, a 17/1999.(X.20.) rendelet, és ezzel együtt a 10/2000.(V.22.) rendelet 2. §-a, valamint a 15/2000.(VI.19.) számú rendelet.

 

Törökbálint, 2004. április 15.

 

 

 

 

Turai István                                                                               Dorka Ágnes

polgármester                                                                                   jegyző

 

 

 

Záradék: E rendelet 2004. április 16-án kihirdetésre került.

Dorka Ágnes

jegyző

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?