A Munkácsy utca fáiról

Fellobbantak az indulatok, amikor a Munkácsy utca felújítása során az ott sínylődő fákat kivágták.

Érthető, hiszen minden élő fa nyomot hagy bennünk, ragaszkodunk hozzájuk, akkor is, ha évente visszametszett, nyomorult, folytonos túlélési küzdelemre kényszerített fákról van szó. Maradt ebből elég az utcában így is. Rossz ezekre ránézni. Szenvednek, küzdenek az életükért évtizedek óta.

De a kivágottak pótlása is vihart kavart. A „nyalókafák”-nak csúfolt kistermetű, szabályos koronát növesztő díszfák többeknek nem tetszenek. Ők klasszikus, nagyméretű fákból álló fasorról fantáziálnak Törökbálint főutcáján. Ez is érthető. Egy kicsit gondoljunk bele a feltételekbe, a lehetőségekbe.

A helyzet mérlegelése két kulcskérdésen dől el. Egyrészt, hogy a villamos- és telefonvezetékeket le lehet-e vinni a föld alá? Elképesztően nagy összegbe kerül, és minden érintett házon beavatkozást igényel ez a megoldás, de ha valahol, akkor a település főutcáján ennek lenne létjogosultsága. (Egy kis szégyenérzet fog el, ha arra gondolok, hogy az ország egyik legjobb adóbevételekkel rendelkező települése ne engedhesse meg ezt magának a főutcája 800 méterén a Grimm tértől a Dózsa György utcáig…)

Ha ez nem lehetséges, akkor is kezelhető ez a probléma, mivel egy növekedő nagy termetű fát lehet úgy metszeni, hogy átmenjenek a lombkoronáján a vezetékek, de mégis méltósággal, egészségesen élhesse életét. A második kérdés az igazán meghatározó, hogy a házak falától milyen távolságra lehet ültetni az új fasort? Az eresz vonalától mindenhol van 4 m-nyi hely, ami elegendő a szép nagy fáknak. Ha máshogy döntenek az illetékes grémiumok, akkor meg kell barátkoznunk a kisebb, de egészségesen élni tudó fákból álló szép fasor gondolatával. Ebben az esetben majd az utca másik oldalán, aminek a helyreállítása állítólag még az idén várható, lehet telepíteni hatalmasra növekvő fákat. Mivel van annyi hely, hogy a most újuló oldalon is az eresztől 4 m-re kerüljenek a fák, szerintem a nagyok lennének a szebb, nemesebb, karakteresebb, méltóságteljesebb, a fő utcának jobban megfelelők. Döntés még nincs.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?