Környezetbarát módszerrel a szúnyogok ellen

szivarfa

szivarfa

Az esős nyárelő kedvez az egyik legkellemetlenebb rovarnak, a szúnyognak. Az ellenük vívott „harcban” remek fegyver lehet a szivarfa (Catalpa bignonioides), amelynek néhány összetevője (catalpin, catalposid) szúnyog- és légyűző hatású, és a kertbe ültetve segít a szúnyogok és legyek távoltartását.

Az olaszországi Pó-mentén, Bresciano-ban szelektált szivarfa változatban négyszer több a riasztó hatású hatóanyag, mint hasonló társaiban, . Alessandro Bonet, a Trevisohoz tartozó Godega di Sant’Urbano település polgármestere a napokban szivarfa ültetési kampányba kezdett, a Catambra nevű változatát közparkba telepítik, s emellett a “bat-box” fantázianevű denevérodúk kitelepítését is támogatja. A település első embere esküszik a biológiai védekezés hatékonyságára- írja az Ecoblog olasz portál.

Német és magyar nyelvű fórumokon néhány olvasó a szivarfa illóolajának szúnyogűző hatását vitatja, egyértelműen tehát nem állíthatjuk, hogy szivarfa alatt rövidújjú pólóban nem fogunk vakarózni. Mindenesetre egyre többen tervezik kertjükbe az igen gyorsan növő, jól árnyékoló fát. Tavasszal későn bont levelet, de ez éppen előnyére válik, mivel a benapozás szempontjából pont kihasználható, hogy beengedi a meleget. Metszeni nem szükséges, jól elágazó. A Catambra fél méteres példányaiért 70 eurót kérnek, s egy 4 méteres fa 600 euróért vásárolható meg.

A hagyományos szivarfa eredetileg az USA dél-keleti részén őshonos, de a világ számos pontján már elterjedt dísznövény. Létezik gömb koronájú, törpésített változata is, a Catalpa bignonioides var. “Nana”. Ez nagyon jó várostűrő fa, szereti a napos meleg helyeket. Közepes vízigényű, gyorsan növő növény. A Catalpa bungeiből nemesített, szabadalmaztatott Catambra 3,5 méteresre nőhet, kerek lombkoronája legfeljebb 6 méteres, s külön érdekessége, hogy nem virágzik. A Catambra hivatalos honlapján a hatóanyagokból gyártott spray-t is ajánlják, melybe a szivarfa mellett a manuka (Leptospermum scoparium), egy Új-Zélandon és Dél-Kelet-Ausztráliában élő cserje, a grapefruit és a Neem (Azadirachta Indica), egy trópusi területeken honos, örökzöld fafaj illóolaját is belekeverték, s hatékonyságát B-vitamin komplexummal fokozták.

Fás növények közül a páfrányfenyőt, eukaliptuszt és a barátcserjét sem kedvelik a szúnyogok, s a mustár, kókusz, kámfor, levendula, citromfű, citronella, bazsalikom, körömvirág, fokhagyma, oregánó, menta is riasztóan hat rájuk. Szerencsére már Magyarországon is kapható csak illóolajokból készült szúnyog- és kullancsriasztószer.

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?