Bioműanyagok a környezet védelméért

Hallott már ön a biopolimerekről? A bioműanyagként is emlegetett biopolimerekből készült termékek 100%-ban lebomlanak, ezzel óvják környezetünket. A biopolimerek legnagyobb felhasználó piaca a csomagolóipar. Készülhetnek ebből az anyagból reklámfeliratú zacskók, hordozó táskák, élelmiszercsomagolások, élelmiszertartók (zöldségek, gyümölcsök, pékáruk, tojás, tejtermékek csomagolására), üdítőitalos és ásványvizes palackok.

 

Nemrégiben olyan projekt indul Magyarországon az EU támogatása mellett, amely ezeknek a bioműanyagoknak a fejlesztésére specializálódott. A projekt célja, hogy a világviszonylatban is újdonságnak számító, környezetbarát, természetes biopolimer alapanyagú csomagolóanyagok gyártása és forgalmazása érdekében lásson el kutatási és fejlesztési feladatokat. További célja, hogy a hazai tudásanyag, a piaci tapasztalattal rendelkező vállalkozások közreműködésével, és piaci ismereteinek felhasználásával hasznosuljon, munkahelyeket teremtsen, és hozzájáruljon a környezeti ártalmak csökkentéséhez, a hulladékgazdálkodás hatékonyságának javításához.

 A hulladékgazdálkodás ma az egyik legérzékenyebb téma, amelyre eddig nem született megnyugtató válasz. A hulladék mennyisége a Földön naponta elképesztő méretekben nő, és csak egy töredéke az, amely újrahasznosításra kerül, vagy lebomlik. Az elmúlt években természetes igényként jelent meg, hogy olyan termékek és technológiák szülessenek, amelyek növelik a biológiai úton lebomló anyagok mennyiségét.

Ezen a piacon kell helyt állniuk a projekt alapját is képező biopolimereknek, azaz természetes műanyagoknak. Az elnevezés elsőre paradoxonnak tűnik, de eredetüket nézve a biopolimerek természetes anyagok. A projekt működtetője a Biopackpro Kft., amelynek célkitűzése, hogy olyan technológiákat, know how-kat fejlesszen ki biopolimer alapanyagú termékek előállítására, felhasználására, amelyek hozzájárulnak környezetünk megóvásához, és fontos szerepet töltenek be a fenntartható fejlődésben.

 

BIOPACKPRO Csomagolástechnikai Projekt Kft. (székhely: 1222 Budapest, Gyár utca 15.)
„Új piac -Új verseny – Tisztább világ, Az Első Magyar Csomagolástechnikai Klaszter fejlesztései a lebomló, környezetbarát csomagolóanyagok bevezetéséhez” című,
KMOP-1.1.3-08/A-2009-0004 azonosító jelű pályázat

Elnyert uniós támogatás összege 421 250 000 Ft. 

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?