Demonstráció

A vasárnapi demonstráción 250 fő körül vettünk részt. Nagyon jó volt látni, hogy a zord időjárás ellenére ennyien eljöttek, hogy kifejezzék tiltakozásukat a beépítések, átsorolások, favágások – a zöld területek fogyása miatt. Nagyot teljesített Starzynski Zsolt és Majorosi Anna az előkészítésben és a lebonyolításban. Az egyesület részéről beszédet mondott Tatár Lőrinc, Farkas Gábor, Majorosi Anna és Fernengel András.

 

A sajtóban a következő híradások születtek a megmozdulásról:

http://tv2.hu/aktiv/video/hajdu-peter-zoltan-erikaval-tuntet

http://www.rtlklub.hu/most/14261_hirado_tizen_vesztettek_eletuket_balesetben_a_csuszos_utakon

http://tv2.hu/tenyek/video/autokkal-tuntettek-tenyek-riport

http://index.hu/belfold/budapest/2010/09/26/kis-sukorot_kialtanak_torokbalinton/

Fernengel András beszédével kapcsolatban helyreigazítást kért az MSZP helyi szervezete. A kifogásolt mondatok nagyjából arról szóltak, hogy ne válasszuk meg azokat, a közelgő választáson, akik a településen ezt a helyzetet kialakították. De ez nem könnyű feladat, mert nem köthető párt-logókhoz az, ami történt, mivel minden komoly pártnak volt szerepe az elhibázott döntésekben. Ezért fontos lenne, hogy az egyes embereket ismerjük és elsősorban rájuk, ne csupán a pártokra szavazzunk.
Mint kiderült, az MSZP helyi szervezetének vezetői nem tudták, hogy 2001 szeptemberében a párt akkori egyetlen képviselője, Papp Béla megszavazta az ominózus átsorolásokat. Ennek ismeretében sem vonták vissza helyesbítési igényüket.
Arányokra nem tért ki a beszéd. Az azóta eltelt években az MSZP következetesen kiállt a beépítések visszafogásáért, míg a Fidesz képviselői közül ez kevesekre volt jellemző. A beszéd vitatott szakaszának célja azonban nem a felelősség arányainak megállapítása volt. Arra szólította fel a hallgatóságot, hogy a pártok színeiben induló egyes embereket vizsgáljuk meg: tartásuk, képességeik, elveik, következetességük oldaláról. Ez alapján szavazzunk vagy ne szavazzunk rájuk, ne csak a pártok színe szerint. Egy 14 ezres településen még átlátható, megoldható ez a feladat. Az elmúlt 11 évben minden párt soraiban felbukkantak olyanok, akik nem értették vagy nem akarták megérteni, hogy nem kell növelni Törökbálintot. És egyik politikai erőnek sincs garanciája arra, hogy a jövőben ilyen nem fog megtörténni.
Sajnáljuk, hogy az elhangzott mondatokba olyant hallanak bele az MSZP vezetői, amit nem állt szándékunkban mondani.

fotók: Farkas Gábor és Kovács Zoltán

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?