Az ebtartás rendjéről

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének

15/2009. (III. 4.) rendelete

az ebtartás rendjéről

Törökbálint Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az ebtartás rendjéről az alábbi rendeletet alkotja:

 

A rendelet hatálya

  1. §

Ez a rendelet Törökbálint város közigazgatási területén az ebtartókra terjed ki.

Ebtartó: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezet, aki (amely) az eb ellátásáért és felügyeletéért felelős állandó vagy ideiglenes jelleggel, beleértve a szállítás és a forgalomba hozatal alatti időszakot is.

 

Bejelentési kötelezettség és nyilvántartás

 

  1. §

Az ebtartó – az eb állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvosához történő bejelentést követően – e rendelet függelékét képező orvosi igazolással, vagy oltási könyvvel (2010.01. 01. hatállyal a 164/2008.(XII.20) FVM rendelet melléklete szerinti tartalmi követelményekkel) köteles a jegyzőnek írásban 30 napon belül bejelenteni, ha az ebe

a) a 3 hónapos kort elérte,

b) elhullott, vagy elkóborolt, vagy

c) új ebtartóhoz került.

3. §

Az eb elidegenítését, végleges elszállítását az eb nyilvántartásból való törlése végett 30 napon belül, eltűnését pedig 3 napon belül kell bejelenteni a 2. §-ban foglaltak szerint a jegyzőnek.

 

Ebtartási szabályok

4. §

(1)       „(1) Az állattartó köteles:

                        a) minden három hónaposnál idősebb ebet- a tudományos-kutatási és laboratóriumi vizsgálati célból zártan tartott ebek kivételével – veszettség ellen saját költségén az eb eb-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

                                   aa) a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,

                                   ab) az első oltást követően 6 hónapon belül,

                                   ac) ezt követően évenként;

                        b) az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdonátruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából;

                        c) az oltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól nyolc napon belül az oltási könyv pótlását kérni;

                        d) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 18. § (1) bekezdés g) pontjában leírtak szerint az oltás során közreműködni.

           

            (2) Az ebek veszettség elleni védőoltásának hatósági felügyeletét az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző szolgálat, a védőoltás beadása szakmai és etikai feltételeit a Magyar Állatorvosi Kamara ( a továbbiakban: Kamara) határozza meg.

           

            (3) A veszettség elleni védőoltást valamennyi magán állatorvos elvégezheti.” (164/2008. (XII. 20.) FVM. r. 4. § (1)-(3))

(2) Amennyiben az eb jelölésre használt transzponder (mikrochip) nem felel meg a 11784 ISO- szabvány vagy a 11785 ISO- szabvány A. mellékletének akkor az ebtartónak biztosítania kell a transzponder leolvasásához szükséges eszközt.

(3) E rendelet 4. §-ának értelmezésében „állat-egészségügyi hatóság a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) megyei igazgató főállatorvosa, kerületi főállatorvosa, hatósági állatorvosa, továbbá az állami feladat elvégzésére feljogosított magán állatorvos.” (164/2008. (XII. 20.) FVM. r. 2. § e) pontja)

 

5. §

(1) A város területén tilos bekerítetlen ingatlanon ebet szabadon tartani.

(2) Az ebet a nap minden szakában csak kiszabadulását, illetve elszabadulását biztonságosan megakadályozó módon szabad tartani úgy, hogy ne tudjon közterületre, vagy a szomszéd felé kiharapni, ezzel más testi épségét, egészségét veszélyeztetni.

(3) Az ingatlan bejáratán harapós kutyára utaló megfelelő figyelmeztető táblát (pl.: harapós kutya) szembetűnően kell elhelyezni.

(4) Vándormutatványos – még átmeneti tartózkodás esetén is – csak veszettség elleni védőoltásra vonatkozó érvényes állatorvosi igazolással, vagy oltási könyvvel tarthatja az ebet a településen.

 

6. §

Közterületen, többlakásos lakóházak közös használatú részein és udvarán az ebet a szokásos méretű pórázon kell vezetni.

7. §

(1) Az ebtartó köteles gondoskodni arról, hogy az eb a gyalogjárdát, sétányt, parkot, a lakóház közös használatú területét ne szennyezze. 

(2) Az eb által e területen okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról az ebtartó köteles gondoskodni.

 

8. §

(1) Nem szabad ebet beengedni, bevinni:        

a) vendégforgalmat lebonyolító nyilvános helyiségbe, élelmiszert árusító                                       helyiségbe,  élelmiszer raktárba,

            b) oktatási, egészségügyi, társadalmi, művelődési intézmények területére,

            c) ügyfélforgalmat lebonyolító közintézmények épületébe,

            d) játszótérre,

            e) kegyeleti helyre,

            f) táblával jelölt közparkba.

(2) A fenti tilalmak nem terjednek ki külön engedély birtokában megtartott rendezvényeken a fegyveres erők és fegyveres testületek ebeire, a katasztrófa-mentő ebeire, a segítő és terápiás ebekre, valamint a látássérült embereket vezető ebekre.

 

9. §

(1) Ebet tömegközlekedési járművön az érvényben lévő rendelkezések betartása mellett szabad szállítani.

(2) Élelmiszer szállítására szolgáló járművön ebet szállítani tilos.

 

10. §                        

A városban lévő ingatlanokon hat hónapos kor elérése után legfeljebb két eb, többlakásos épületben lakásonként, valamint az ehhez tartozó közös használatú területeken legfeljebb egy eb tartható. Többlakásos ingatlanok esetén az eb tartásához a közvetlen szomszédok beleegyezése szükséges.

 

11. §

Az ebtartó köteles az ebet úgy tartani, hogy az eb:

a) a házban, vagy annak szomszédságában lévő lakók nyugalmát ne zavarja, anyagi kárt ne okozzon,

b) testi épséget és egészséget ne veszélyeztessen.

 

12. §

(1) 2010. április 1. napjától a település közigazgatási területén kizárólag – az e §-ban meghatározott módon- elektronikus azonosító transzponderrel (a nyak bal oldalán a bőr alá ültetett mikrochip, a továbbiakban: mikrochip) megjelölt eb tartózkodhat.

(2) A közterület-felügyelet és a rendőrség jogosult ellenőrizni azt, hogy a közterületen sétáltatott eb mikrochippel meg van-e jelölve.

(3) E rendelet alkalmazásában mikrochip a 11784 ISO szabványnak, vagy a 11785 ISO szabvány A. mellékletében foglaltaknak megfelelő elektronikus azonosító rendszer, amely az eb szervezetébe helyezve az eb egyedi azonosítására alkalmas.

 

Az ebek biztonságos egyedi azonosítása

 

13. §

(1) Az ebek biztonságos egyedi azonosítását a 12.§ (1) és (3) bekezdésekben szabályozott mikrochipes megjelölés jelenti. Az elektronikus azonosító rendszer a 18. §-ban meghatározott, rögzített és elektronikusan tárolt adatok ebhez való kapcsolására szolgál.

(2) Minden 2009. április 1. után született eb egyedi azonosíthatóságát az ebtartója az eb 3 hónapos életkorának betöltése után, legkésőbb az eb 6 hónapos életkorának eléréséig köteles mikrochip behelyezésével biztosítani.

(3) A 2009. április 1. előtt született eb tartós egyedi azonosíthatóságát az ebtartó köteles legkésőbb az eb 2010. április 1. esedékessé váló veszettség elleni védőoltásának beadásáig, illetve a beadásakor mikrochip behelyezésével biztosítani.

(4) Amennyiben az ebet más okból (tenyésztői szervezet előírása miatt, egységes európai állatútlevél kiváltása miatt, vagy egyéb okból) mikrochip behelyezésével korábban egyedileg már megjelölték, úgy az ebtartó legkésőbb az eb tárgyévben esedékessé váló veszettség elleni védőoltásának beadásakor az eb mikrochipes megjelöléséről köteles a jogosult az állatorvost tájékoztatni és a szükséges adatokat rendelkezésre bocsátani.

(5) A mikrochipnek az ebekbe történő beültetését kizárólag az arra jogosult állatorvos végezheti a Kamara (on-line) adatbázisába történő regisztrálásával egy időben. (www.petvetdata.hu)  A regisztrálást ugyanazon eb esetében csak egyszer kell elvégezni.

(6) Az ebnek a (2)-(3) bekezdésben meghatározottak szerint a jelölő chipet az Önkormányzat a közigazgatási területén lakó és ebet ott is tartó ebtartónak e rendelet hatálybalépésétől – 2010. március 31-ig térítésmentesen biztosítja. Az ebtartót az állatorvosi díj, valamint a szükséges Kamarai regisztrációs díj terheli.

(7) 2010. április 1. után kérelemre, egyedi elbírálás alapján a polgármester díjfizetési kedvezményt, indokolt esetben díjfizetési mentességet adhat a mikrochip beültetéséhez.

(8) 2010. április 1. után és ezt követően minden évben a közterület-felügyelők egy hónapon keresztül – április 30-ig eb összeírást végeznek a településen, melynek célja az ebek mikrochippel történő egyedi jelölésének általános ellenőrzése. Az ellenőrzés során az ebtartó köteles együttműködni, magát igazolni, ebének oltási könyvét bemutatni, kérésre ellenőrzés céljából átadni.

 

Ebvédelmi szabályok

14. §

(1) Az ebtartó köteles az ebet megfelelő módon tartani, gondozni, megbetegedése esetén gyógyításáról gondoskodni.

(2) Az ebet kínozni tilos.

(3) Az eb részére a tartás helyén a méretéhez megfelelő kutyaházat biztosítani kell.

(4) Az eb kennelben csak akkor tartható, ha annak alapterülete legalább 6 m2, aminek a tisztán tartásáról naponta kell gondoskodni.

(5) Amennyiben az ebtartó nem szándékozik az ebet tovább tartani, köteles elhelyezéséről gondoskodni, vagy a gyepmesterhez eljuttatni.

 

Gazdátlan és kóbor ebeknél követendő eljárások

 

15. §

(1) A település Önkormányzata a közterületen kóborló gazdátlan ebek befogásáról és elhelyezéséről a gyepmester útján gondoskodik. (1998. évi XXVIII. tv. 48/A. § (3) bek.)

A gyepmester köteles a befogott kutya mikrochip adatait a Közterület-felügyelet részére azonnal továbbítani az ebtartó mielőbbi azonosítása és értesítése céljából.

(2) A befogott eb tartási – és amennyiben szükséges – oltási költségei az ebtartót terhelik. A befogott ebet az ebtartó 15 napon belül kiválthatja. A határidőben ki nem váltott ebeket-veszettség elleni oltás, bélférgesség elleni kezelés után – a gyepmester értékesítheti.

 (3) A befogott és a gyepmesteri telepen leadott eb után nem kell kiváltási díjat fizetni abban az esetben, ha az új gazdánál került elhelyezésre.

 (4) A befogott és a gyepmesteri telepen leadott eb kiváltási díja 2.500 Ft/eb.

 (5) „(5) Aki ebek, illetve egyéb kóborló húsevő emlős állatok befogásával, illetve tartásával foglalkozik, vagy akit jogszabály kötelez erre, minden rendelkezésére álló eszközzel köteles megkísérelni a tulajdonos értesítését az állat befogásáról a befogást követő tizenöt napon belül. 

(6) Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 48/A. § (3) bekezdése szerint befogott, embert nem mart, húsevő emlősállat csak egy évnél nem régebbi, igazolt veszettségoltás után adható ki. A korábbi tartójának vissza nem adott húsevő emlősállat a tizenöt nap után értékesíthető, vagy véglegesen elhelyezhető.”(164/2008. (XII. 20.) FVM. r. 5. § (5) és (6) bek.)

 Közegészségügyi szabályok

 

16. §

 Az ebtartó köteles ebét egészségügyi szempontból megfelelő körülmények között tartani, külső és belső élősködők észlelése esetén azok irtásáról gondoskodni,

 

17. §

 (1) Aktív gümőkorban szenvedő személy környezetében élő ebet a környezetvizsgálatot végző orvos köteles bejelenteni a hatósági állatorvosnak, aki az eben köteles gümőkorra irányuló vizsgálatot végezni (végeztetni).

 (2) A hatósági állatorvos elrendelheti az undort keltő betegségben szenvedő eb gyógykezelését, vagy kiirtását.

 (3)„(2) Az ebzárlat tartama alatt – a (3) -(4) bekezdésében felsorolt ebek kivételével-

            a) tartási helyén minden kutyát és macskát elzárva, illetőleg a kutyákat                               megkötve úgy kell tartani, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek; zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha azok onnan ki nem szökhetnek;

            b) kutyát tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni;

            c) a település területéről kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező kutyát vagy macskát és csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.”(164/2008. (XII. 20.) FVM. r. 12. § (2) bek.)

Adatkezelés

 18. §

 (1) A Polgármesteri Hivatal – e rendeletben szabályozottak szerint – a bejelentett ebekről elektronikus formában is – az alábbi tartalommal nyilvántartást vezet, amit a szabálysértési hatóság, vagy az erre a jogszabályok által feljogosított szervezet felhasznál:

a) az eb-tartó adatai (név, lakcím, személyi azonosító)

            b) az eb azonosítási adatai (faja, fajtája, ivara, születési éve, egyedi                                          azonosításra szolgáló adatok, a mikrochip azonosító száma)

            c) a veszettség elleni legutóbbi védőoltás időpontja.

 (2) E rendelet a hatálya alá tartozó ebek esetében a 13.§ (2)-(3) bekezdésében foglaltak szerinti beültetésre kerülő mikrochip megjelöléséhez kapcsolódóan a 2. § és a 18.§ (1) bekezdésében felsorolt adatok rögzítésére, kezelésére, és továbbítására ad felhatalmazást.

 (3) E rendeletben szabályozott adatkezelési feladatokat a Közterület-felügyelet az Adatvédelmi szabályzatban foglaltaknak megfelelően látja el.

 (4) Az adatkezelő a kezelt adatokat az Adatvédelmi szabályzat szerint az alábbi feladatok ellátásához használja fel:

                        a) az elkóborolt ebek azonosítása és visszajuttatása az ebtartó számára,

                        b) a szabálysértő ebtartók azonosítása,

                        c) a gyepmesteri telepről való örökbefogadás előtti tájékoztatás,

                        d) veszettség elleni védőoltás meglétének a dokumentálása.(kiemelten a                                              kutyatámadások esetét.)

 (5) A személyes adatok kezelésében érintettek jogai, illetve azok érvényesítése a személyi adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvényben foglaltak, valamint az Adatvédelmi szabályzatban foglaltak szerint történik.

 (6) A mikrochipel megjelölt ebek adatainak, valamint az ebek veszettség elleni védőoltására vonatkozó adatok nyilvántartásának érdekében az Önkormányzat e rendeletben foglaltak szerint együttműködik a Kamarával.

 

Szabálysértési rendelkezés

 19.§

 (1) Aki, e rendelet 2.§, 3.§, 5.§, 6.§, 7.§, 8.§, 10.§, 12.§ (1)-(2), 14.§ (2)-(4) bekezdésekben foglaltakat megszegi szabálysértést követ el, és 30.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

 (2) E rendelet 6.§, 7.§, 8.§ megsértőivel szemben a Közterület-felügyelő helyszíni bírság kiszabására jogosult.

           

Vegyes rendelkezések

 20. §

 E rendelet alapján indult eljárásokban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény, valamint a 19. § alapján indult eljárásokban a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

21. §

  E rendelet 2009. április 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg az állatok tartásról szóló 29/2000. (XII. 27.) törökbálinti ör. 2. § (1) bek. d) pontja felsorolásából az „eb” szó, 6. §- 8. §, valamint a 10. § c) és d) pontja hatályát veszti.

 

Törökbálint, 2009. február 26.

                         Turai István                                                     dr. Horti István

                        polgármester                                                         jegyző

   

Záradék: A rendelet 2009. március 4-én a Polgármesteri Hivatal (Munkácsy M. u. 79.) hirdetőtábláján kihirdetésre került.

                                                                                               dr. Horti István

                                                                                                   jegyző

 Függelék  a 15/2009.(III. 2.) törökbálinti ör-hez.

Állatorvosi igazolás

eb mikrochipes tartós egyedi megjelöléséről

  

Az  ebtartójának neve:

 

címe:

 

telefonszáma:

 

Az eb hívóneve:

 

fajtája:

 

születési ideje:

 

színe:

 

ivara:

 

  

A mikrochip azonosító száma:

 

(a mikrochiphez mellékelt öntapadós címke egy példánya erre a helyre beragasztható)

 

 

A mikrochip helyeződése:

 

Nyak bal oldala

A mikrochipes megjelölés időpontja:

 

A korábbi megjelölést végző

állatorvos neve,

kamarai bélyegzőjének száma:

 

Korábbi megjelölés, a behelyező eborvos nem ismert.

A mikrochipet leolvastam, beazonosítottam. 

(Ebben az esetben kérjük tegyen a sor végén levő négyzetbe egy  X  jelet)

 

     

  
Alulírott állatorvos igazolom, hogy a fentiekben leírt eb az általam elvégzett mikrochipes megjelölés/azonosítás alapján a fent rögzített mikrochipes azonosítóval rendelkezik.

Budapest, 200..   ……………………

  

                                                                       PH***

                                                                                        …………………………………….

                                                                                       magán állatorvos  aláírása

  

*** Kizárólag MÁOK magán állatorvosi bélyegzővel hitelesíthető!

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?