Kislábnyom kampány

A KISLÁBNYOM kampány: mi az és kinek érdemes csatlakozni?

A Kislábnyom kampány a vidéki családokat megcélzó „Nagycsalád – kis lábnyom” projekt közép-magyarországi folytatása, amelyben elsősorban a budapesti és Pest megye egyéb településein lakó családok vesznek részt. A program átfogó célja a családok klíma- és energiatudatosságának növelése, valamint ezen keresztül a karbon-szegény életmód népszerűsítése, terjesztése és elősegítése.

A 2011 őszén induló program során:

– ingyenes, egész napos klímabarát háztartás képzést tartunk családoknak 10 különböző helyszínen október és november folyamán. A témák között szerepel: a klímaváltozás hatásai a háztartásokra, öko-lábnyom és karbon-lábnyom számítás, háztartások energiafogyasztása, otthon elvégezhető klíma/energia felmérés (audit), tippek az energiafogyasztás csökkentésére

– 2011. december 1-től 4 hónapos Kislábnyom Energiatakarékossági Versenyt indítunk, amelyhez a kislábnyom honlapon (www.kislabnyom.hu) keresztül lehet csatlakozni. A verseny ideje alatt a résztvevő háztartásoknak saját fogyasztásukat kell nyomon követni egy online karbon-kalkulátor segítségével, valamint 3 kreatív feladatot megoldani.

2012. május közepén díjkiosztó és projektzáró családi rendezvénnyel ér véget a Kislábnyom program. Itt jutalmazzuk a legjobban szereplő családokat, háztartásokat, és értékeljük a programot is.

Kinek érdemes csatlakozni?

Mindenkinek, aki szeretne… klíma- és energiatudatosabb lenni, energia- és költségtakarékosabban élni, valódi megtakarításokat elérni; karbon-szegényebb háztartást vezetni, azaz csökkenteni a család CO2-kibocsátását; többet megtudni a klímaváltozásról, és hogy mit lehet tenni ellene; nyitottabbá válni a fenntartható életmódra, tudatosabb vásárlói döntéseket hozni; energiatakarékossági versenyben részt venni; környezetbarát életmódot segítő nyereményekre szert tenni; hasonló érdeklődésű családokkal megismerkedni. További információ, képzési dátumok és helyszínek a projekt honlapján (www.kislabnyom.hu) és a helyi klíma-koordinátoroknál! A Kislábnyom Hírlevélben is folyamatos tájékoztatást adunk a programról és a jelentkezés menetéről.

A Kislábnyom kampány fővédnöke

dr. Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

A „Nagycsalád – kis lábnyom” programban résztvevő családok energiafogyasztása és CO2-kibocsátása nagyjából 10%-kal csökkent, első-sorban fogyasztói szokásaik, napi rutinjaik megváltoztatásával:

„Legalább tízezer forintot spórolnak havonta a sikátori Vidáék azzal, hogy a nagycsaládosok energiatakarékossági versenyének módszereit alkalmazzák. Az így gyűjtött pénzt családi kirándulásra, energiatakarékos megoldások bevezetésére költik.”

Kisalföld Napilap, 2011. márc. 1.

„Régebben is fontos volt a környezettudatosság, de a verseny adott lehetőséget nekünk arra, hogy újabb megtakarítási lehetőségeket vezessünk be a hétköznapokba.”

Hali család, Csongrád (Nők Lapja, 2011. júl. 20.)

„A közösen végzett munka, látva, hogy mennyien gondolkodunk hasonlóan, illetve a rengeteg külső segítség komoly motiváló erő!”

Gulyás Beáta, Nagykökényes

„A verseny előtt azt gondoltuk magunkról, hogy környezettudatosak vagyunk. Ma már tudom, hogy ez nem egészen így volt. […] A számlákon még ma is látjuk a megtakarítást, de ennél is jobb érzés megtapasztalni, hogy a gyerekek fogékonyak erre a gondolkodásra.”

Oláh család, Eger (Nők Lapja, 2011. júl. 20.)

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?