Ipari szimbiózissal a hulladékok új életre kelnek

Bár Törökbálinton lakom, Budapestre járok dolgozni, télen-nyáron kombinálva vonattal és kerékpárral; részt vettem a Törökbálinti Kerékpáros Koncepció kidolgozásában.

 

Családomban szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk, és törekszünk arra, hogy környezetbarát termékeket vásároljunk.

„Kicsiben” egy kis odafigyeléssel könnyen megvalósíthatók ezek a lépések. De mi a helyzet a vállalatok esetében?

Hazánkban a lakosságnál keletkező szilárd hulladék mennyisége 2010-ben 4 millió tonna volt. Ehhez képest az iparban keletkező hulladékok mennyisége nagyságrendekkel nagyobb, 2009-es KSH adatok szerint ~11 millió tonna, melynek jelentős része (több mint 5 millió tonna) lerakásra került, pedig az ipari folyamatokban keletkező anyagok termelésben tartása sok esetben megoldható.

Ezeknek az anyagoknak a feltárására vállalkozott az Iparfejlesztési Közalapítványnál futó, az EU Bizottsága támogatásával zajló Nemzeti Ipari Szimbiózis Program. A képlet egyszerű: olyan vállalatokat találni, ahol valamilyen anyag kidobásra kerül. A kidobás azt jelenti, hogy az anyag a lerakón végzi, környezetterhelést okoz. A megoldás: olyan „társat”, vagyis másik ipari szereplőt találni, amelyik ezt a kidobandó anyagot használni tudja. Újrahasználni, feldolgozni, gyártani belőle, átalakítani, megjavítani. Bármilyen tevékenység szóba jöhet, lényeg, hogy az anyag ne vesszen el.

Miért?

Egy termék létrejötte erőforrások, „inputok” igénybevételével, elfogyasztásával jár: elsődleges nyersanyag, a termelés során felhasznált energia (pl. villamos energia), víz, idő, pénz, emberi munka. A termék létrehozása során a terméken kívül keletkeznek ún. „outputok”: szennyezések – az energia-előállításából, ipari szennyvíz, gyártási hulladék, melléktermék, hulladék hő. Ezek a projekt céltáblái. Az ipari szimbiózissal elérhetjük, hogy ezek a szennyezések, környezeti terhek minimálisra csökkenjenek; a feleslegek egy olyan új folyamatba kerüljenek bevezetésre, ahol mint nyersanyag kerülnek felhasználásra.

Környezetünkben számos anyag újrahasznosítása megoldott, de az útvonalak még nem minden esetben bejáratottak termelő és hasznosító között. Ezeknek az ipari együttműködéseknek, körfolyamatok kialakításának a nyomába eredtünk és próbáljuk elterjeszteni őket. Ennek keretében felvettük a kapcsolatot néhány Törökbálinton működő vállalkozással, valamint az Önkormányzat környezetvédelmi referensével is.

Látogasson el honlapunkra: www.nisp.hu, vagy ipari szimbiózis ötletével keressen bennünket az info@nisp.hu e-mail címen. Segítsük együtt az ipari szimbiózis megvalósulását környezetünkben!

Viszlay Zsuzsanna
Iparfejlesztési Közalapítvány

 

 

http://online-drugs-store.net/buy-vagra-online-cheap/

online-drugs-store.net

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?