Lomtalanítás FÉLÁRON

Ízelítő a napokban megjelent legfrissebb Kék ég-ből

Mindannyiunk életében előállnak olyan helyzetek, amikor nagyobb mennyiségű lomtól, használni már nem kívánt tárgytól kell megválnunk. Ilyen élethelyzetekben, mint például egy lakásfestés, felújítás vagy költözés, egy tetőtér-beépítés, egy fészertakarítás, esetleg egy haláleset miatt megöröklött ingatlan kiürítése, nagyon jelentős mennyiségű tárgy válhat hulladékká. A hulladéktörvény definíciója szerint hulladék bármely anyag vagy tárgy, amelytől birtokosa megválik, megválni szándékozik vagy megválni köteles. Ilyen élethelyzetekben sokszor olyan mennyiségű és méretű hulladék keletkezik, például bútorok, régi szőnyeg, matrac stb., melyet a normál hulladékszállítás keretében nem tudunk elszállíttatni.

A hulladékgazdálkodási törvény, illetve a közszolgáltatók természetesen felkészülnek a lakosság által kibocsátott, nem rendszeresen jelentkező, nagy mennyiségű hulladékra. A törvény lomhulladéknak tekinti az ingatlanhasználótól a közszolgáltató által a lomtalanítás során átvett olyan háztartási hulladékot, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja. A lomhulladékok elszállítására a legtöbb közszolgáltató, köztük a Törökbálinton illetékes Vertikál Zrt., évente egyszeri házhoz menő lomtalanítást kínál. Törökbálinton ezt a szolgáltatást a +36 25/436-535 telefonszámon rendelhetjük meg. A szolgáltatás keretében legfeljebb 2 m3 lom szállítatható el külön térítési díj nélkül, mivel ez a szolgáltatás része a hulladékszállítási közszolgáltatásnak.
Láthatjuk, hogy mód és lehetőség van arra, hogy a lomoktól rendezett úton váljunk meg, ugyanakkor a rendszer valamiért nem működik tökéletesen az országban, illetve a fővárosban. Erre ékes bizonyíték, hogy ha a Facebook vagy a Google keresőfelületére beírjuk a lomtalanítás szót, akkor rengeteg lomtalanítással foglalkozó vállalkozót találunk. A hirdetésekben több közös vonás van. Egyrészt mindenki rendkívül kedvező áron, akár ingyen, fél áron, illetve kedvezményesen hirdeti szolgáltatását. Másrészt azonnali elérhetőséget és gyors szolgáltatást ígérnek. Végül pedig MINDENKI engedély nélkül végzi és hirdeti ezt a tevékenységet, melyet abból is észlelhetünk, hogy név, cégnév jellemzően nem szerepel a hirdetésekben, honlapokon.

Fontos leszögeznünk, hogy lomtalanítást törvényesen KIZÁRÓLAG KÖZSZOLGÁLTATÓ végezhet minősítési engedély birtokában, meghatározott területi korlátozással és tevékenységi körrel. Az engedélyezési és felügyeleti rendszer tudja biztosítani, hogy a közszolgáltatás keretében gyűjtött hulladék megfelelő módon kerüljön kezelésre. Minden egyes lomtalanítást kínáló hirdetés jogszabálysértő, és büntetést kellene maga után vonnia.

De mi a baj azzal, ha ezekre a lelkes vállalkozókra bízzuk hulladékunk elszállítását? Az, hogy nem tudhatjuk, hogy hulladékunk hol fog kikötni. Sajnos nagyon gyakran az nem kerül megfelelően kezelésre, az abból hasznosíthatónak vélt dolgokat kiválogatva hulladékunk maradék része sokszor az útszélen, erdőben köt ki. Az illegális hulladéklerakók legnagyobb része ilyen lomtalanítók bűne. Az illegális hulladéklerakókban talált bizonyítékok legtöbb esetben arra vezetnek, hogy a hulladékot korábbi tulajdonosa egy ilyen vállalkozóra bízta, aki azt „FÉLÁRON” vitte ki az erdő szélére!

Az illegális hulladéklerakás ellen úgy tehetünk a legtöbbet, ha hulladékunkat nem bízzuk bizonytalan kilétű vállalkozókra, akik semmiféle engedéllyel nem rendelkeznek ilyen tevékenység végzésére. Tudnunk kell, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűncselekmény, egy kétes vállalkozó megbízásával mi is hozzájárulhatunk bűncselekmény elkövetéséhez. Ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk a hatóságok feladatáról sem, akik ezen a területen nem végeznek megfelelő munkát. Mivel minden lomtalanító vállalkozónak hirdetnie kell tevékenységét, ezért nagyon könnyű rájuk akadni. Mivel minden esetben garantált, hogy a tevékenységet közszolgáltatási minősítési engedély nélkül végzik, ezért végtelenül egyszerű lenne őket rendszeresen bírságolni, náluk adóhatósági, környezetvédelmi, felügyeleti ellenőrzést lefolytatni. Ilyen eljárások lefolytatásával hatékonyan léphetnének fel a hatóságok az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében.

Bruder Márton

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?