Plant For The Planet Törökbálinton

Gyerekek a környezet védelméért:  

PLANT FOR THE PLANET
Több éve a Kerekdomb Egyesület egyik fontos tevékenysége a faültetés Törökbálinton. Ezzel párhuzamosan folyamatosan foglalkozunk azzal, hogy a helyi gyereke-ket, fiatalokat hogyan tudjuk bevonni az ültetési és gondozási folyamatba. Hiszen évről évre tapasztaljuk, hogy ebben is főként a felnőtt korosztály vesz részt, és te-gyük hozzá, egyelőre elég kis számban. Megkerestük a nemzetközi Plant-for-the-Planet szervezet magyarországi képviseletét egy együttműködés ötletével.
„A gyermek és ifjúsági szervezet ötlete 2007 januárjában született meg a 9 éves Felix Finkbeiner iskolai dolgozatából. A dolgozat végén Félix felvázolt egy ötletet, amiben a gyerekek egymillió fát ültetnek minden országban, ezzel ellensúlyozva a széndioxid kibocsátást. Az évek során világszintű mozgalommá nőtte ki
magát a Plant-for-the-planet: ma már több mint 100 000 gyerek, több mint 100 or-szágból kampányol a széndioxid kibocsátás csökkentésért és a klímaigazságosságért, értve ez alatt az igazságos széndioxid kibocsátási jogokat az emberek között. A gyerekeket faültetéssel vonjuk be a programba.
Németországban már sikerült elérni az egymillió fa elültetését. Az ENSZ környezetvédelmi programjával együttműködve több mint 14 milliárd fát ültettünk el világszerte. Minden fa egy széndioxid tároló és a
klímaigazságosság szimbóluma is.
A Plant-for-the-planet komoly elismerést kapott eddigi munkájáért nemzeti és nemzetközi szinten is. II. Albert monacói herceg és Klaus Töpfer is támogatja a kezdeményezést. Az ENSZ környezetvédelmi programja is nagy bizalmat fektetett a Plant-for-the-Planet-be. Az ENSZ klímakonferenciáján 2011. december 7-én Durban-ban átadta a Billió fa kampányt – a hivatalos világméretű fa számlálót – a gyerekeknek.
Hivatalos weboldal: https://www.plant-for-the-planet.org/en/home

2017-ben Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez.”
(Sebestyén Zita, a Plant-for-the-Planet magyarországi képviselőjének leírása a szervezetről.)

Az alapítvány képviselőjével megkerestük a városunkban működő két általános iskola vezetőségét. Mindkét intézményben – pontosabban 3 helyszínen, mert a Bálint Márton iskolában külön az alsó és a felső tagozaton – örömmel fogadták az együttműködés ötletét és támogatták a programok megvalósulását. Egyesületünk képviseletében Fernengel András, Hochbaum Pál és jómagam vettünk részt a megbeszéléseken, a szervezésben és a lebonyolításban.

A 3 helyszínen megrendezésre kerülő faültetési program egy-egy egész napos rendezvény keretén belül zajlott az intézményekben 2019. március 26-án, 27-én és 28-án. Iskolánként 20-30 gyermek vett részt az eseményen, harmadikostól hetedikes korosztályig.

Ezen a napon a gyerekek egy tartalmas környezeti nevelési programon vettek részt, és elültették az előre kijelölt helyeken az összesen 12 darab fát. A fák beszerzésé-ben és helyszínre szállításában Lantos András volt segítségünkre. A gyermekek előadásokat hallgattak a klímaváltozás témakörében, a cselekvési lehetőségeinkről beszélgettünk, felkészítést kaptak retorikából, és csapatos feladatokat oldottak meg. Ez mind azt a célt is szolgálja, hogy a résztvevő gyerekek Plant-for-the-Planet nagykövetként ezután önállóan klubokat tudjanak alapítani további gyerekek bevonásával, és így folytassák a jövőben a faültetési tevékenységeket a környezetükben, amihez az első lépések terveit, ötleteit elkezdtük kidolgozni. A további munkához segítséget a pedagógusoktól, egyesületünktől és a Plant-for-the-Planet-től is kapnak majd. Valamint, ami számunkra még fontos, hogy a klubok és a gyerekek ezután a mi nagyszámú faültetési programunkhoz és minden más tevékenységünkhöz is tudnak kapcsolódni.

Az izgalmas eseményekről, a faültetésekről képeket, beszámolót a honlapunkon és a facebook oldalunkon is közzéteszünk. Érdemes megnézni, mert nagyon jól sikerült rendezvényeknek voltunk részesei. Bízunk benne, hogy számos ilyen alkalomról számolhatunk be a jövőben ennek a remek együttműködésnek köszönhetően.

Pap Szilvia

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?