Elindítottuk a Tiszta Ég projektet!

Tiszta Ég a Kerekdomb Egyesület szállópor monitoring rendszere

 

A Tiszta Ég projekt célja

Törökbálinton, a három autópálya ölelésében fekvő településen, a levegőminőséggel kapcsolatban rendszeresen fogalmazódnak meg aggályok. A közlekedés mellett jelentős légszennyező forrást jelentenek a nem megfelelő háztartási tüzelőberendezések vagy a rosszul megválasztott tüzelőanyag (hulladékégetés). Azonban a légszennyezettségről nem állnak rendelkezésre mérési adatok. A Tiszta Ég célja, hogy olyan társadalmi alapon szerveződő levegőminőség monitoring rendszert alakítson ki Törökbálint közigazgatási területén, mely megfelelő adatokat szolgáltat a közlekedésből származó, valamint a pontszerű szennyező forrásokról. A szállópor szennyezettségnek a város különböző pontjain történő folyamatos mérésével jó közelítéssel kaphatunk információt településünk levegőminőségéről, mely megalapozhatja a későbbi intézkedési tervek végrehajtását, az intézkedések hatásának a mérését. Megfelelő sűrűséggel telepített mérőberendezések segítségével lehetővé válhat a pontszerű szennyezések forrásának a beazonosítása, és így visszaszorítható a lakossági hulladékégetésből származó környezetszennyezés.

A szállópor monitoring rendszer műszaki megoldása

A szállópor mérésére szolgáló, hozzávetőleg 20 ezer Ft-ból összeállítható, műszaki megoldást az OK Lab Stuttgart Intézet fejlesztette ki egy „Citizen Science” projekt keretében. A fejlesztés célja egy kereskedelmi forgalomban beszerezhető eszközökből, otthoni körülmények között összeállítható szállópor-koncentrációt mérő berendezés fejlesztése volt. Ennek részletei itt érhetők el: https://luftdaten.info/en/construction-manual/. A mérőeszköz népszerűsítésével Magyarországon a Levegő Munkacsoport foglalkozik.
A berendezés kétféle apró méretű szállópor koncentrációját képes folyamatosan mérni, és az adatokat WIFI kapcsolaton keresztül egy térkép alapú online rendszerbe továbbítani. A PM2,5 és PM10 részecskék mérésével, az egyéb légszennyező anyagok mérése nélkül is, jól következtethető, hogy milyen a levegő minősége, egészségre gyakorolt hatása. A mérőberendezés nem szolgáltat hitelesített adatokat, azonban az egymástól függetlenül üzemelő berendezések jól jelzik a problémás helyeket. Ezeken a pontokon érdemes hitelesített eszközökkel pontosabb méréseket vézeni. A mérőberendezések WIFI kapcsolaton keresztül élőben közvetítik az adatokat egy online rendszerbe, amit az alábbi térképen lehet megtekinteni: https://deutschland.maps.sensor.community/#7/47.249/18.289

Miért fontos a levegő minőségének folyamatos figyelemmel követése?

PM2,5 és PM10 jelöléssel a levegőben található, szilárd vagy folyékony halmazállapotú 2,5, illetve 10 mikrométer körüli szemcséket jelöli. Az ilyen kisméretű finomszemcsés por csak lassan ülepedik a levegőből, belégzése egészségi kockázatot rejt, így ennek koncentrációját egészségügyi határértékkel jellemezzük. Az egészségügyi kockázatot az rejti magában, hogy ezek a részecskék a garaton túljutva a tüdőbe kerülnek, illetve a PM2,5 anyagok ki sem tudnak ürülni, a tüdőben akkumulálódnak.
A természetben ilyen részecskék vulkánkitörések vagy erdőtüzek során keletkeznek. Az emberi szennyezés korábban főleg szén és olaj tüzeléséből, elsősorban dízel üzemű járművek koromkibocsátásaként jelentkezik. Jelentős szennyezési forrás a háztartási hulladékégetés is. Magyarország rendkívül rosszul teljesít a szállópor koncentrációjának csökkentése kapcsán. Erről részletesebben itt lehet olvasni: https://www.greenpeace.org/hungary/sajtokozlemeny/2330/10-ev-alatt-nem-sikerult-erdemben-javulast-elernunk-evente-meg-mindig-tobb-mint-tizezer-magyar-hal-meg-a-rossz-levegominoseg-miatt/

Ön hogyan segítheti céljainkat?

A program megvalósításához egy-egy berendezés megvásárlásával, telepítési hely biztosításával, de néhány ezer Ft felajánlásával is lehet kapcsolódni. Ha támogatni kívánja az elképzelést, kérem, jelezze az info@kerekdomb.hu címen február végéig! A projekt állapotáról a kerekdomb.hu oldalon tájékozódhat.

Kerekdomb Környezetvédelmi Egyesület

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?