Beüzemelés alatt

légszennyezést mérő hálózatunk

Azzal a reménnyel vágtunk neki a fenti projektnek, hogy olcsó műszerekkel a település sok pontján mérhetjük a pm 2,5 és a pm 10-es méretű porfrakció mennyiségét. Ezek a legkárosabb, a tüdőből nem ürülő porszemcsék. Mennyiségük szorosan összefügg a település légkörének egyéb szennyező anyagainak töménységével. Így kimutatható, hogy hol van szükség drága, hivatalos, akkreditált mérésekre. Másrészt a 3 percenként történő mintavétellel fülön csíphetjük, hogy hol történik ugrásszerű szennyezésnövekedés, ami a helytelen tüzeléstechnika, de leginkább a szeméttel tüzelés miatt történik.

Felhívást közöltünk egy évvel ez előtt, aminek eredményeként 35 db pormérő készüléket vásárolhattunk. Ez a legsűrűbb mérőhálózat Magyarországon. A világon ezres nagyságrendben működnek hasonló készülékek, amik 3 percenként vesznek mintát a levegőből és a mért értékeket wifi hálózaton keresztül küldik egy közös adattárba. A világ bármely pontján működő eszköz adatait le tudjuk kérdezni. A berendezések üzembe helyezését Varga Endre és Németh Balázs segítik. Nem megy egyszerűen semmi. Az is több hónapot vett igénybe, amíg mindenki elfáradt a készülékéért, de sajnos még mindig nem lett mindegyik üzembe helyezve. De azért haladunk lassan. A Biofilter két berendezést vásárolt a településnek, amiket a két iskolába szántunk. Mindkettőt elvittük a megfelelő informatikus szakemberekhez a nyári szünetben, de még sajnos egyik sem működik. Cirka 40-50 percet kell az üzembehelyezésre rááldozni, reméljük, hamarosan sikerülni fog. Jelenleg mintegy 30 berendezés küldi az adatokat.

Az adattenger, a sok, grafikonon és táblázat formájában elérhető adat értelmezése nem egyszerű feladat. Meg kell tanulni a műszert: a különböző időjárási viszonyok lenyomatát társítani kell az adatok változásával, hogy ezek után pusztán az adatok tömegéből kiolvasható legyen a légkör változása és annak oka. Ez a tanulási folyamat sziszifuszi, mindennapos, következetes munkát igényel. Az elmúlt fél év vírusos helyzete a világban, az országban, a településen és a családokban sem kedvezett ennek az elmélyült, rendszeres odafigyelést igénylő munkának.

De nem adjuk fel! A műszerek dolgoznak, gyűlnek az adatok, s előbb-utóbb lesz rá lehetőségünk, hogy az elemzésükben is kellően okosodjunk.

Néhány funkcióval szeretnénk kiegészíteni a műszer programozását. Nagyon hasznos lenne, ha egy beállított határérték feletti ismétlődő mérés esetén levelet küldene a tulajdonosnak, értesítve őt a tartósan megemelkedett szennyezésről. A térben közel eső műszerek közös riasztása is fontos funkció lenne. Egy adott terület szennyezéstérképét fontos lenne színárnyalatos térképként áttekinteni óráról órára, napról-napra, hónapról-hónapra.
Ezek nem vágyálmok, mert Ender János és Seres Attila személyében olyan Kerekdomb-tag szakemberek csatlakoztak a hálózathoz, akik érintettek a hulladékégetés problémájában, készülék-tulajdonosok és az informatikai kapacitásuk is megvan a programozási feladat elvégzéséhez. A helyi fejlesztési elképzelések egybecsengenek a budaörsi kezdeményezésű Ne Fűts Hulladékkal Mozgalom célkitűzéseivel. Mi is csatlakoztunk ehhez a csapathoz. Reméljük, hogy együtt hamarabb megoldjuk az igazán jó használhatósághoz szükséges fejlesztéseket.

Többszöri felhívásunknak ennek ellenére van hatása: a lakosság bejelentése és a hivatal közbenjárása nyomán 5-6 törökbálinti helyszínen felhagytak a hulladékégetéssel. Becslésem szerint 30-40 helyen lesz szükség beavatkozásra Törökbálinton. Ez azt jelenti, hogy hozzávetőlegesen az egy nyolcadát vagy akár az egy hatodát sikerült megállítani a szemétégetés hihetetlenül káros szokásának Törökbálinton! Továbbra is kérem, jelezzék a hivatal környezetvédelmi szakembereinek, ha valahol égő hulladék szűkölő szagát érzékelik! Mindannyiunk elemi érdeke, hogy ne kelljen rákkeltő anyagokkal teli levegőt belélegezniük családtagjainknak! (Főkertész 335-021/260, közterületfelügyelet 335-021/280, Kerekdomb Egyesület 331-546, info@kerekdomb.hu)

Egyelőre a várt eredményt nem hozták meg a berendezések, de igyekszünk megoldani a gondokat! Aki szeretne csatlakozni a mérőhálózathoz, jelezze az egyesület email címén! Minél többen mérünk, annál pontosabb képet kapunk arról, milyen a levegőminőség Törökbálinton!

Fernengel András

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?