Vízügyek kicsiben

A szélsőségesebbé váló időjárással együtt jár, hogy a csapadék ritkábban, de nagyobb adagokban érkezik.

Kettős feladat elé állítja ez a helyzet az önkormányzatot is és az itt lakókat is. A hirtelen lezúduló csapadék túlcsordulásától meg kell védeni házainkat, pincéinket, garázsainkat, főként a település mélyen fekvő területein. Ez a csapadékvíz minél gyorsabb elvezetését követeli. Ezzel szemben viszont, a ritkuló csapadékos napokon lehulló eső minél nagyobb részét célszerű visszatartani a nyári vízhiányos hetekre, hónapokra. A két kívánalom – szerencsére – nem ellentmondó: a csapadék visszatartása egyben csökkenti az árvizes elöntések esélyét.

Milyen lehetőségeink vannak erre a családi házas övezetben? Mit tehetünk a kettős cél elérése érdekében a saját házunk táján?

– Sokat teszünk mindkét fontos cél érdekében, ha csak a feltétlenül szükséges felületeket burkoljuk le a házunk körül, azokat is lehetőleg hézagosan, hogy a csapadék minél nagyobb részét beihassa a talaj.


– Ha lehetőségünk van rá, a kert lejtési viszonyait alakíthatjuk úgy, hogy a vizet öszszegyűjtse és néhány napig az eső után még használható legyen a kertben. Teraszos kialakítás is alkalmas eszköz lehet erre.


– Ha minden levezető ereszcső alá egy 200-300 literes hordót beállítunk, azzal már nagyon sokat tettünk a víz visszatartása érdekében. Lehet 1 m3-es könnyű, alumíniummal támasztott tartályokat is rendszeresíteni, akár leeresztő csappal ellátva is.


– Ha minél kisebb talajfelületet hagyunk a kertben növényzettől fedetlenül, az is segít a csapadék elnyelésében. A gyepek, a cserjés, a fás területek rengeteg vizet képesek megfogni. Mulccsal is tudunk segíteni a csapadékvíz felszívásában.

 

Ha a fenti lehetőségek közül legalább néhányat tudunk alkalmazni kertünkben, a lehulló csapadék 20-30, de akár 50-60%-át is visszatarthatjuk, ami nagy kincs lesz kertünk növényei számára a nyári aszályban és a település érzékeny részein sem lesz árvízkár.

Éljünk a lehetőségekkel! Valósítsuk meg a fentiek közül, amire van lehetőségünk! Érdemes, megéri a magunk és a település számára is.

Fernengel András

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?