Fogadj örökbe egy fát program

alt

Egyesületünk az Önkormányzattal, a Városgondnoksággal és a Pilisi Parkerdővel együttműködve már több, mint 25 éve ültet fákat Törökbálint utcáin. Szerencsére ma már szinte mindenki érti, hogy ez miért fontos, de azért érdemes összefoglalni:

Egészségesebb környezet: A fák oxigént termelnek és levegőtisztító hatásuknak köszönhetően javítják a városi levegő minőségét. Ezzel hozzájárulnak az egészségesebb környezet megteremtéséhez és segítenek csökkenteni a légszennyezést.
Hűsítő hatás: A fák árnyéka segít csökkenteni a városi hőséget, ami különösen fontos a nyári hónapokban. A fák árnyékában a hőmérséklet akár 10 Celsius-fokkal is alacsonyabb lehet, ami kellemesebb környezetet teremt az emberek és az állatok számára.
A fák javítják a vízminőséget: csökkentik a vízszint emelkedését az esőzések idején, és növelik a talaj vízvisszatartó képességét. Így több vizet tud tárolni a talaj, ami az aszályos időszakokban segítséget jelent.
Szépítik a várost: A fák sokszínűséget és szépséget visznek a városi tájba. Az utcákon ültetett fák kiváló lehetőséget jelentenek arra, hogy a városi környezetet zöldebbé és élhetőbbé tegyük.
Közösségi szellem: Drasztikus változások mennek végbe körülöttünk, ezeket sokszor egyénileg nem lehet kezelni, de az együttműködés segíthet megtalálni a megoldást. Az utcákon ültetett fák ápolása és locsolása lehetőséget ad a közösség építésre, az együttműködésre.

S még egy érvünk van a környezetvédelem iránt kevésbé érdeklődők számára: Ingatlanjaink értéke nő: A fejlett, szép fák hozzájárulhatnak a lakóingatlanok értékének növeléséhez is. Sok tanulmány bizonyítja ezt a tényt.

Ahhoz, hogy a kiültetett fák megfelelően növekedjenek és fejlődjenek, szükségük van megfelelő mennyiségű vízre, különösen a nyári hónapokban, amikor magas hőmérséklet és száraz időszakok jellemzőek.

A Kerekdomb Egyesület önkéntesei az Önkormányzat támogatásával az utcára kiültetett fákat rendszeresen locsolják 3 éven át a nyári melegben, de évről-évre egyre több ilyen fa kerül az utcákra, a locsoló kapacitás (locsolóautó) pedig nem bővíthető.

Annak érdekében, hogy feloldjuk ezt a problémát, az Egyesület elindítja a „Fogadj Örökbe egy Fát” programot, ehhez már most várjuk azoknak a jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának akár örökbefogadó, akár támogató szerepkörben.  Előzetes jelentkezéseket örömmel várjuk a locsolás@kerekdomb.hu e-mail címen.

Kertész Noémi

Kapcsolódó