A tengelic

A tengelic (Carduelis carduelis) a verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába tartozó faj. Népi neve a stiglinc, ami a madár német nevéből eredeztethető.

Előfordulása:

Egész Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Parkokban, útszéli fasorokban, gyümölcsösökben találjuk meg. Észak-Amerikába az emberek vitték be, de később elvadult. Ezen kívül betelepítették még a következő országokba: Zöld- foki-szigetek, Bermuda-szigetek, Uruguay (onnan később átterjedt Argentína és Brazília területére is), Ausztrália és Új-Zéland.

Megjelenése:

Legfeltűnőbb pintyfélénk. Arca piros, szárnycsíkja sárga, farkcsíkja fehéres, feje, szárnya, farka fekete-fehér. A hím kicsit nagyobb, mint a tojó, arctollai sötétebbek. Csőre a párzási időszakban fehér.  A fiatal példányok fakók, szürkés árnyalatúak.

Életmódja:

Külvárosok, parkok, falusi kertek, mezőszélek lakója. Ősszel gyakran látni a szamárkóró (bogáncs) száraz virágján ringatózni. Előszeretettel csipegeti ki a magját. Egyébként is főleg magevő, de nem veti meg a hernyókat, bogarakat sem. Éneke fémesen csengő hangok sora: „Cvitt-vitt-vitt”. Olykor érdes hangokat is hallat.

Szaporodása:

Parkok, gyümölcsösök fáira rakja növényi anyagokból készített fészkét. Fészekalja 5 tojásból áll, melyen 12-13 napig kotlik, a kirepülési idő még 14-15 nap. Tojásai barna alapon kék színűek. Rövidtávú vonuló.

Védettsége:

Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10 000 forint.

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?