A használt sütőolaj útja

Bizonyára sokan néztünk már szembe az otthoni sütés-főzés után az elhasznált sütőolaj problémájával

amit a finom étkek csak ideig-óráig tudnak feledtetni velünk. Joggal merülhet fel bennünk a kérdés, hogy mit kezdhetünk azzal a kisebb-nagyobb zsiradékmennyiséggel, ami a serpenyőben vár a sorára.

Miért kérdés ez?

Lefolyóba vagy vécébe öntve 1 csepp olaj akár 1000 liter élővíz beszennyezésére is képes, ami káros hatással van vizeink élővilágára. A kukába dobással és földre öntéssel sem a megfelelő módon kezeltük használt olajunkat. Jó, ha tudjuk, hogy egy értékes alapanyaggal van dolgunk, mely folytathatja életútját.

Hogy adhatunk az olajunknak második esélyt?

Szükségünk lesz egy PET palackra, lehetőleg olajunk eredeti gyűjtőedényére, hiszen ott érzi magát igazán otthon, és így nekünk sem kell újabb palackot el-használnunk. A műanyag palack és a forróság nem kedvelik egymást, így ne okozzunk a palacknak heves pulzusemelkedést tüzes olajunkkal.

Ha türelemmel kivártuk, hogy olajunk hidegre pihenje magát, jöhet a palackba öntés, amiért olajunk kiváltképp hálás lesz abban az esetben, ha az ételmaradékok nélkül, egyedül készülhet fel a nagy útra.

„Az olaj útra készen, hogyan tovább?”

A Biofilter Zrt. törökbálinti telephelye a hét minden napján több mint ideális találkozóhely olajunk számára, ahol a porta előtti zöld kukában megoszthatja izgatottságát a vele együtt várakozó olajtársakkal. Itt még nyugodtan búcsút vehetünk tőle néhány jó szóval, hogy felkészülten folytathassa hosszú, kalandos útját a biodízel üzemig.

Mi fog ezután történni az olajjal?

A használt sütőolajat a Biofilter Zrt. feldolgozza, majd mesebeli átalakulását köve-tően tisztított növényi olaj formájában biodízel alapanyagként hasznosul újra. Amennyiben dízel autónk van és figyelmesek vagyunk, útközben talán összekacsint-hatunk egy régi jóbaráttal.

Használt sütőolaj leadás helye:
2045 Törökbálint, Kinizsi u. 15. porta épület
(Biofilter Zrt.)

Országszerte több mint 450 helyen van lehetőség a használt sütőolaj leadására, további információkért látogasson el alábbi oldalunkra: lakossagi.biofilter.hu

Novák Kitti
a Biofilter Környezetvédelmi Zrt.
marketing munkatársa

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?