2019 a fák éve volt egyesületünkben

avagy fatelepítés Törökbálinton tíz felvonásban

 

Első felvonás: 53 korai juhart 3 méterrel arrébb ültettünk márciusban, mivel a Ma-gyar Közút egyik íróasztala hozzájárult a fasor ültetéséhez, de a másik íróasztala ugyanide megtervezett egy kerékpárutat. Mind az 53 fa szépen fejlődik az FSD park-kal szemben.

Második felvonás: 300 magoncot kaptunk a Pilisi Parkerdőtől, amiket áprilisban, lombfakadás előtt elültettünk Törökbálint több pontján. Becslésem szerint 80%-uk megeredt. Juharok és kőrisek.

Harmadik felvonás: A tél vége és a tavasz eleje nagyon aszályos volt, szinte porzott a föld, ezért április végén elkezdtük locsolni az ősszel és tavasszal elültetett fákat. 480 csemetének adtunk hetente 20-20 liter vizet, hogy átvészeljék az első nehéz éveiket. Szeptember elején, a 30 fokok elmúltával fejeztük be ezt a tevékenységünket.

Negyedik felvonás: Papp Szilvi megkereste a Plant for the Planet szervezet magyar képviselőit, akikkel együttműködés alakult ki. Három helyszínen 12 fát ültetett el három iskolás csoport, akik tevékenységüket – reméljük – folytatják ősszel is.

Ötödik felvonás: Felvettük a kapcsolatot a 10 millió fát Magyarországra! nevű kezdeményezéssel. Ötleteket, tapasztalatokat ajánlottunk fel nekik az egyesület 24 éves tapasztalata alapján.

Hatodik beékelt felvonás: Az önkormányzat vezetői egy szabálytalanságra hivat-kozva megtiltották a fák locsolását augusztus legmelegebb hétvégéje előtt. A kibontakozó tiltakozás hatására megváltoztatták elhamarkodott döntésüket, így folytathattuk a munkát.
 
Hetedik felvonás: A lehullott makkok gyűjtésére kérjük a törökbálintiakat, hogy ezek vetésével elősegíthessük az erdősödést.

Nyolcadik felvonás: Apró, egy éves magoncok átültetését kíséreljük meg a sűrűbb erdőkből fahiányosabb területekre.

Kilencedik felvonás: Már tervezzük az őszi faültetést Holló Zsuzsa főkertésszel. Remélem, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan idén novemberben is több száz fa kezdheti el hosszú életét Törökbálinton. És remélem, hogy a nyári botlás ellenére a 24 korábbi évhez hasonlóan tud együtt dolgozni a fák ültetése érekében az önkormányzat és a Kerekdomb Egyesület.

Tizedik felvonás: A Pilisi Parkerdőtől igyekszünk ősszel is igényelni néhány száz magoncot, amiket tapasztalataink szerint jó hatásfokkal lehet tovább nevelni.

Négy felvonás még előttünk van! Ehhez várjuk a környezetükre érzékeny, a fákat szerető törökbálinti emberek: gyerekek és felnőttek segítségét! Kövessék tevékenységünket a kerekdomb.hu oldalon, és csatlakozzanak a Kerekdomb Környezetvédő Közösség nyílt facebook csoporthoz! Ezeken a csatornákon is hirdetjük a faültetés elkövetkező mozzanatait, és ezeket követve naprakész informá-ciókat kaphat arról, ami Törökbálinton környezeti kérdésekben történik.

Fernengel András

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?