Csemeték, magoncok, locsolás és egyebek

A Kerekdomb Egyesület életébe is beköszöntött a tavasz.

A tél már elmenekült tőlünk. A hűvös márciusi-áprilisi napok jó szolgálatot tettek: mivel később hajtanak ki és virágoznak gyümölcsfáink, csökken az esélye annak, hogy elfagynak és oda a termés. A sárgabarack sajnos ennek ellenére nem úszta meg a hóvihart és a fagyot.

A Kerekdomb Egyesület életébe is beköszöntött a tavasz. Az ősszel elültetett 100 körüli facsemetét már megmetszettük, kitakartuk, kitányéroztuk. A napsütéses márciusi-áprilisi hétvégéken pedig nem kevesebb, mint 750 (!) egyéves magoncot telepítettünk a Levendulásba és a Károlyi utca végébe, a záportározó partjára. Ezek a fácskák is tányért kapnak, hogy a tavaszi-nyári hónapokban öntözhessük a néhány leveles apróságokat.

Ez úton is köszönjük a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetének segítségét a csemeték beszerzéséért!

Reméljük, hogy a nedvesebb tél után az idei tavasz is csapadékosabb lesz, mint az előző, és nem kell áprilisban elkezdenünk a fák locsolását. (Tavaly 4 hónapos csapadékmentes aszályban kezdtek hajtani a fák.) De amint szükség lesz rá, ismét elkezdjük a sok száz fa locsolását Törökbálint szerte. 8 csapat, szépen beosztva, a hét minden egyes napján hordja a vizet, hogy az elültetett fáknak legyen elegendő nedvességük a legforróbb nyári napokban is.

Ha értéknek tekinti, ha fontosnak tartja ezt a munkát, csatlakozzon a társasághoz! Akár egyedül, akár párjával, akár gyerekekkel végezhető, hálás feladat: nagyon jó érzés vizet adni a szomjazó fáknak! Két-három hetente jut egy alkalom a csapattagoknak. Aki nem csak lélekben, de aktívan is szeretne közreműködni a természetvédelemben, annak ez jó lehetőség.

Talán előbbre lépünk technikailg is. Gerencsér Zoli barátom felajánlott egy építőiparból kiöregedett opel pick-up-ot, ami elbírja az 1m3-es víztartályt. Egyszerűbb lenne, ha nem nehézkes utánfutózással kellene húznunk a sok mázsányi vizet, amikor locsoljuk a fákat. Sajnos az önkormányzat nem vállalta a jármű üzemben tartását. De azért nem adjuk fel! Megpróbáljuk levizsgáztatni és két éven keresztül üzemben tartani a hasznos járgányt. Meglátjuk, tudjuk-e fedezni a költségeit!

Mi készülünk! A fák hajtásai is növekednek már. Minden nappal zöldebb lesz Törökbálint!

Fernengel András

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?