A covid és kedvenc állataink

A corona vírusok családjába számos vírus tartozik, közöttük olyanok is, amelyek csak egy-egy fajt betegítenek meg.

Ilyen a macskák corona vírusa, melynek egy mutációja okozza a fertőző hashártyagyulladást és a kutyák corona vírusa mely hasmenéses tüneteket alakít ki.

Ezzel ellentétben a SARS-Cov-2 több fajban, így emberben és állatokban is képes tüneteket okozni.

A SARS-Cov-2 megjelenését követően több állatfajt vizsgáltak, hogy megfertőződnek-e és mutatnak-e covidos tüneteket. A legfogékonyabbnak a menyétféléket és a macskaféléket találták, de tünetek alakulhatnak ki kutyákban is.

Mesterségesen fertőzött macskák képesek voltak átadni a velük együtt élő más macskáknak a fertőzést.

Emberről állatra történő terjedést több esetben is igazoltak, de állatról emberre irányuló fertőzés gyanúja csak nyércfarmokon merült fel, de ott sem tudták bizonyítani.

Ezek miatt mindenképp javasolható, hogy a covidban megbetegedett gazda ne legyen szoros kapcsolatban kedvencével, tartson ugyanúgy távolságot, mint az emberektől.

Állataink bundája annyira veszélyes vírusforrás, mint bármilyen egyéb vírushordozó tárgy. Saját védelmünkben kutyánk és macskánk simogatása után mossunk alaposan kezet, különösen ha ők más állattal, emberrel érintkezhettek.

A házi kedvencekben jelentkező tünetek hasonlóak az embereknél tapasztaltakhoz: köhögés, tüsszögés, váladékos szemek, hányás, hasmenés, enyhe légzési nehézség, láz, csökkent étvágy.

Tartsuk szem előtt, hogy ezek a tünetek számos más betegség miatt is kialakulhatnak! Kevés az esély rá, hogy a fentieket Covid 19 fertőzés okozza. Azonban, ha a családban van covid beteg ember, akkor azt jelezzük az állatorvosnak. Laboratóriumi PCR teszt elérhető kutyák, macskák számára is.

Az első, kifejezetten állatok számára gyártott védőoltás Oroszországban készült idén tavasszal, amelyet teszteltek menyétféléken, kutyákon, macskákon, rókákon és nyulakon is. Kísérleti fázisban lévő oltóanyagokat használtak az Amerikai Egyesült Államokban is, ahol főleg nagymacskák és emberszabású majmok vakcinázását kezdték el. Ennek oka, hogy több állatkertben is előfordult, hogy oroszlánok és gorillák a gondozótól kapták el a fertőzést.

Magyarországon PCR teszttel igazolt esetet még nem írtak le sem kutyában, sem macskában. Állatoknak alkalmas védőoltás jelenleg nincs forgalomban hazánkban, de a nagyon alacsony kockázat miatt későbbi használata is kérdéses.

Források:
www.merckvetmanual.com
www.pdsa.org.uk
www.cdc.gov/coronavirus
www.iflscience.com

dr. Pétsch Márta
kisállatgyógyász-szakállatorvos
Vahúr-Vet Állatorvosi Rendelő

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?