Átadták a Budapest-Balaton kerékpárutat!

8 éve vártuk ezt az őszt!

A kiemelt kormányprogram 2019-re ígérte az utat, de az csak késett és késett… Összesen három évet. Mert ’22-ben éri el a Balatont.

De most elkészült az első szakasz! Dél-Budától Etyekig. A Dunától a Rózsavölgyön át lehet eljutni Kamaraerdőig. Innen indul a Bu-Ba: a Pistály alján, a Tükörhegy alatt, majd a Téglagyár utcán át a Jókai utcába. Áthalad a gyaloghídon, majd a Széles utca, Őrház utca következik. Innen a vasúti sínekkel párhuzamosan tekerhetnek a kerékpárosok Biatorbágyig.

A viadukton áthaladva elbizonytalanodunk, mivel a településen nincs kijelölve még a nyomvonal. Komoly ellenállást váltott ki a tervezett útvonal a szomszédos település lakosságának egy részéből. Nem teljesen értem, de úgy látszik sokakat zavar, ha a házuk előtt kisebb csoportokban kerékpárosok gurulnak el. A népszavazást a járvány blokkolta le. A viaduktot szeretné a biai önkormányzat örökségvédelmi leltárba vetetni, ami némi módosítást igényelhet a tervezőktől. De Biától Etyekig ismét kész az aszfaltozás, a felfestés.

A további szakaszokon is elindult foltokban a kivitelezés. A következő évben a Velencei tavat, Székesfehérvárt éri el a Bu-Ba, sőt néhány nyűgös átvezető szakasz (Biatorbágy, Pákozd, Székesfehérvár, …) kivételével ’22-ben eléri a kerékpárút a Balaton keleti végét, Balatonakarattyát.

A Budaörs felé vezető bekötő kerékpárút egyik fele elkészült már, ahogy a buszból sokan látjuk napról napra. A másik felének kivitelezése egy hírközlési kábel kiváltása miatt állt. Ez megtörtént, így ez a szakasz is készülhet. Néhány hét kell már csak ehhez is. Az átadást jóval megelőzve birtokba vették a kerékpárosok a készülő utat. Ez így lesz az épülő szakaszokon a jövőben is. Rengetegen tekertek át Biára és vissza, élvezve a biztonságos, autómentes, jó minőségű utat. Öröm volt nézni a jókedvű bringás csapatokat, ahogy a szép őszi napsütésben tekertek az úton!

Törökbálint 5-7 km hosszú új aszfaltos utat, útjavításokat, a gyaloghíd rendbetételét és áthaladó kerékpáros turizmust köszönhet a projektnek. Csak a településen belül tartozunk még a helyi kerékpáros közösségnek a már évekkel ez előtt megtervezett belső kerékpáros hálózat felfestésével, a régi jelek megújításával. Reméljük ’22-ben erre is sor kerülhet. Ha kiderül majd, hogy milyen fatelepítési kötelezettségük van a kivitelezőknek, hova kerülnek fák és hol lesz hiány, a Kerekdomb Egyesület is beszáll: fatelepítéssel, szép fasorokkal igyekszünk hangulatosabbá varázsolni a Bu-Ba törökbálinti szakaszát.

Végre elkészült! Használjuk minél többet!

Fernengel András

 

Ajánlott cikk a témában: Leteszteltük a Budapest-Balaton kerékpárút Törökbálint és Etyek közötti részét

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?