Az Odoo-házban jártam

alt

alt

2013. november 4. és 10. között energiatakarékos házakat és épületeket látogathatott meg a nagyközönség Magyarországon és az EU további 9 országában. 

Én a Műszaki Egyetem K épülete előtt felállított, egyetemisták által tervezett Odoo-házban jártam.

A Hatékony-házak nyílt napok céja az volt, hogy kézzelfogható tapasztalatot nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről minden érdeklődőnek. Volt köztük új és felújított épület, ökofaluban található szalmabálaház, minősített passzívház, saját kezűleg felújított ház, de épülő 100 lakásos önkormányzati passzívház és zöldóvoda is. A látogatásokra  www.hatekonyhaz.hu a  oldalon lehetett regisztrálni.

Odoo hatodik a Madridi Solar Decathlonon

A 2012-es versenyre 40-50 pályázat érkezett, amiből 20 projekt valósult meg. Az összesített versenyen az Odoo hatodik helyezést ért el, csupán egy francia, egy spanyol, egy olasz és két német ház tudta megelőzni. A műszaki egyetemisták tíz értékelési kategóriából háromban dobogós helyezést értek el: a mérnöki és szerkezeti megoldásokért, az energiahatékonyságért és a komfort kondíciókért is külön díjat kaptak.

alt

Az Odoo négy darab előgyártott dobozból épül fel, ami nem meglepő, mert bár a házat itthon tervezték meg és építették fel, Madridba kellett szállítani, majd ott kiállítani. Az Odoo augusztusban készült el, a hónap végén indult a spanyolországi összeszerelés, amire 13 napja volt a csapatnak.

A terasz hatalmas, a lakórész alapterületénél is nagyobb, és ahogy a tervezők hangsúlyozzák: a kültér felértékelődésével az Odoo egyfajta életmódváltozást is megkövetel a lakóitól. Az emberek átlagosan az idejük 95 százalékát zárt térben töltik; az Odoo-csapat ezt 50 százalékra kívánta leszorítani.

alt 

A természetbe való visszatérés filozófiai értékén túl a terasz a hatékonyság és a költségek terén játszik fontos szerepet, hiszen azáltal, hogy a teljes placc 69,1 négyzetméter, és maga a tényleges lakótér mindössze 41,5 négyzetméteren terül el, kevesebbet kell költeni építőanyagra, és lényegesen zsugorodik az a terület, amit télen fűteni, nyáron pedig hűteni kell. Hogy a belső tér szűkítése ne váljon zavaróvá, a terasz déli oldalán egy úgynevezett nyári falat alakítottak ki, ami konyhát és pihenőrészt is rejt magában.


alt 

Persze akkor sincs probléma, ha a rossz idő miatt tető alá kell húzódni, mert a viszonylag kicsi alapterület ellenére az Odoo egyáltalán nem szűkös: egy fiatal pár kényelmesen eléldegélhet benne. A lakórész egyterű, a hálót szekrény választja el a házimozi rendszerből és kanapéból álló nappalitól, amit közvetlenül az ebédlő, majd az amerikai konyha követ. A holmik tolóajtós fali gardróbokban tárolhatók: az egyikben egy kisebb dolgozórészt is kialakítottak a tervezők.

Mi az a gázszámla?

Az Odoo természetesen a környezetbarát és energiahatékony kialakítás miatt válik érdekessé. A tervezőcsapat szerint a ház működését a nap ritmusa határozza meg, a nap energiájából állítható elő az elektromos áram és a fűtéshez szükséges hő, illetve a meleg víz és a világítás is. Az Odoo külsőre is impozáns, azonban a ház geometriája nem pusztán dizájnelem: ez biztosítja, hogy a napenergia-hasznosítás is a lehető legkedvezőbb legyen.


alt 

Az Odoo-ház a Műegyetem kertjében 2014 végéig látogatható. Közben kutatások és kísérletek helyszíne, sok egyetemi dimplomamunka születik majd, arról nem is beszélve, hogy elektromos áramtermelésével jelentősen csökkenti az egyetem villanyszámláját.

A nemzetközi siker, a jövőbe mutató fejlesztés önmagában is sokat jelent, nekem a látogatás során mégis az adta a legnagyobb élményt, hogy a házat bemutató diákok milyen lelkesek, felkészültek, szakmájukhoz értő, kedves fiatalok. Örülök, hogy megismerhettem őket.

http://www.odooproject.com/hu/

http://blog.odooproject.com/hu/

http://www.facebook.com/odooproject

http://www.hwsw.hu/hirek/49530/bme-odoo-epulet-energia-tudomany.html


Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?